Zeeuwen verzetten zich tegen filmopnames

Zeeuwen hebben dit weekeinde voor de tweede keer opnames gedwarsboomd van Wilde Mossels, de debuutfilm van regisseur Erik de Bruyn (36)....

Van onze verslaggever

Eerder liep het spaak in Bruinisse toen de opnames in de haven de zondagsrust dreigde te verstoren. 'We waren speciaal naar buiten het dorp uitgeweken', zegt uitvoerend producent Karin de Boer. Maar de bevolking kwam toch massaal in opstand.

Gelet op de eerdere problemen en het sterk religeuze karakter van Stavenisse, had de filmploeg de opnames van zaterdag een vergunning gevraagd en gekregen van de gemeente. Ook had de producent een borg gestort van vijfduizend gulden. Maar de inwoners verzetten zich door middel van een handtekeningenactie. 800 van de 1500 bewoners schaarden zich onder de tegenstanders. De grief was dat het ongepast is de rust op de begraafplaats voor filmdoeleinden te verstoren.

De gemeente besloot onder druk de vergunning weer in te trekken. De filmploeg is uitgeweken naar een begraafplaats in Noord-Brabant. 'Dit is de enige scène die buiten Zeeland is gedraaid', zegt De Boer. Wilde Mossels is een verhaal over drie Zeeuwse jongens die zich vervelenen en ervan dromen hun eiland te verlaten. Hun gedrag en alcoholgebruik valt niet in goede aarde bij streng religieuze Zeeuwen, maar De Boer heeft niet de indruk dat de inhoud van de film een rol speelt in het verzet van de bevolking tegen de opnames.

De producent wil Wilde Mossels in september, op de Nederlandse Filmdagen, uitbrengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden