Zeeuwen betogen tegen fusie ziekenhuizen

Naar schatting 3500 Zeeuwen hebben zaterdag gedemonstreerd tegen de fusie tussen de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen. De demonstranten vinden dat door de fusie de ziekenhuiszorg in Vlissingen wordt uitgehold....

‘Handen af van ziekenhuis Walcheren. Verloskunde moet hier blijven’, zo luidde een demonstratieslogan. Een andere: ‘Meneer Simons, blijf af met je klauwen. Wij willen ons ziekenhuis zelf houwen.’

Hans Simons, directeur van het Oosterscheldeziekenhuis in Goes en oud-staatssecretaris van Volksgezondheid, wordt door diverse inwoners van Walcheren gezien als de kwade genius achter het fusieplan. Volgens Simons is de fusie nodig om de ziekenhuiszorg in Zeeland op een hoger kwaliteitsniveau te trekken. Het provinciebestuur steunt hem. Volgens gedeputeerde George van Heukelom zijn beide ziekenhuizen te klein om voldoende kwaliteit te kunnen leveren.

‘Wij vinden dat er slechte besluiten zijn genomen’, zei oud-burgemeester Jaap van der Doef van Vlissingen in een toespraak voor de demonstranten. SP-kamerlid Henk van Gerven verweet minister Klink van Volksgezondheid dat hij slechts afwacht. De nakende ziekenhuisfusie, die nog moet worden goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), heeft veel onrust veroorzaakt in Zeeland.

De demonstratie was een initiatief van gemeenteraadslid Wim Hirdes van de Lokale Partij Vlissingen. Hij overhandigde een petitie aan de directie van het ziekenhuis Walcheren. Het bestuur wilde de petitie alleen achter gesloten deuren aannemen. De directie zei dat het besluit tot de fusie met het Oosterscheldeziekenhuis niet wordt teruggedraaid, maar beloofde wel betere communicatie.

In het fusieplan krijgt het ziekenhuis in Goes de zwaarste zorgtaken, zoals een hoogwaardige intensive care-afdeling. In Vlissingen zullen vooral planbare, minder zware operaties (zoals aan heup of kaak) worden uitgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.