Update

Zeer stevige commentaren na uitspraken Wilders: 'Sfeer van deportatie'

In een open brief aan PVV-leider Geert Wilders neemt de hoofdredactie van RTL Nieuws 'voor het eerst in 25 jaar' stelling, schrijft adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein. Meerdere Nederlandse media uiten hun ongenoegen over de bijeenkomst in Den Haag waar Wilders zijn aanhangers 'minder, minder, minder' liet scanderen op de vraag of ze meer of minder Marokkanen willen.

'Geert, ga je schamen', is de kop boven de open brief van RTL Nieuws Beeld ANP

'We doen niet aan hoofdredactionele commentaren. Niet over stoeptegels, niet over Marokkanen, niet over de euro. En dus ook niet over de PVV, of over jou', begint Klein zijn brief. Maar volgens Klein 'dwingt' de PVV-leider RTL Nieuws nu stelling te nemen.

Klein: 'En omdat Nederland van álle Nederlanders is, kunnen we ons níet niet uitspreken. Dit is nog steeds geen hoofdredactioneel commentaar, maar het komt er dicht bij in de buurt. Mijn collega's Harm Taselaar en Marc Schreuder zouden persoonlijk misschien net andere woorden kiezen, maar in essentie zijn we het hier over eens: het ongeclausuleerde 'minder Marokkanen' deugt niet. Op de schaal van fout zit je hier zo fout dat dat in onze democratische rechtsstaat niet ongezegd mag blijven. Waarvan akte.'

'Geert, verras ons: schaam je, en schaam je diep', eindigt Klein.

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Beeld ANP

Telegraaf
De Telegraaf heeft het hoofdredactioneel commentaar vast online gezet, op het zogenoemde premium-gedeelte. 'Waarschuwen tegen crimineel tuig dat de straat terroriseert: prima. Het vrijwel mislukte Nederlandse integratiebeleid aan de kaak stellen: prima. (...)

Maar wat PVV-leider Wilders op de verkiezingsavond liet zien, heeft niets te maken met het bedrijven van normale politiek. Het heeft niets te maken met fatsoen en respect. Het was een poging om de eigen achterban te mennen ten koste van een complete groep allochtone Nederlanders. Het zette daarmee alle Marokkanen in ons land buitenspel. Daarmee overschrijdt de PVV-leider niet alleen zijn eigen grenzen, maar is zijn actie ook volledig in strijd met wat hij al jarenlang beoogt en bepleit.'

BNR
Hoofdredacteur Sjors Fröhlich van BNR Nieuwsradio klom ook in de pen, bij hoge uitzondering. 'Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om niets te vinden van de actie van Geert Wilders. Vorige week verdedigde ik in een discussie Wilders toen hij met Hitler werd vergeleken. Dat kun je niet maken, wat je ook van Wilders vindt, was mijn mening. Na gisteravond begrijp ik in elk geval die vergelijking. Vooral omdat Wilders met zijn volle verstand en zeer bewust het aanwezige PVV-publiek mende.' Fröhlich vindt dat andere politici nu een statement moeten maken: 'De soms halfslachtige en laffe reacties zijn niet meer afdoende. Ik zou het een prachtig gebaar vinden als bij de eerstvolgende keer dat Geert Wilders het woord voert in de Tweede Kamer alle leden opstaan en de plenaire zaal verlaten.'

NRC Handelsblad

In het hoofdredactioneel commentaar van NRC Handelsblad schrijft de krant: 'Een smet op deze verkiezingen is het gedrag van PVV-leider Wilders. Met het mobiliseren van een zaal voor 'minder Marokkanen', roept hij een sfeer op van deportatie: 'Dan gaan we dat regelen.' Andere partijen, maar ook andere PVV'ers, moeten onder ogen zien met wat voor verwerpelijke, haat en verdeeldheid zaaiende praktijken ze zich inlaten.'

Wilders zelf vindt dat hij 'niets verkeerds' heeft gezegd over Marokkanen. 'Ik ga me nergens voor excuseren', laat hij weten in een reactie.

 
De soms halfslachtige en laffe reacties zijn niet meer afdoende. Ik zou het een prachtig gebaar vinden als bij de eerstvolgende keer dat Geert Wilders het woord voert in de Tweede Kamer alle leden opstaan en de plenaire zaal verlaten
Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van BNR

'Goebbels'
Ook in buitenlandse media worden de uitspraken van Wilders veroordeeld. Het Duitse persbureau DPA vergelijkt het optreden van PVV-leider Geert Wilders met dat van nazi-minister van propaganda Joseph Goebbels.

Persbureau DPA constateert dat de PVV-leider volgens zijn critici verder gaat dan eerst 'omdat hij voorheen alleen de uitzetting van criminele buitenlanders verlangde'. 'De vraagstelling herinnert daarbij aan de beroemde Sportpalastrede van de nationaalsocialistische propagandaminister Joseph Goebbels, waarin hij in 1943 tot 'totale oorlog' opriep', aldus DPA.

'Xenofobe Wilders'
De Spaanse krant El País ziet de opkomst van 'de xenofobe en anti-islamitische Geert Wilders' nog eens bevestigd door deze verkiezingen, ook al deed de PVV alleen mee in Den Haag en Almere, 'een slaapstad in de buurt van Amsterdam'.

Het 'anti-Marokkaanse spreekkoor' is ook het Amerikaanse persbureau AP en het Belgische dagblad De Standaard niet ontgaan. 'Wilders liet zijn partijgenoten luidkeels schreeuwen dat ze minder Marokkanen in hun stad en land willen', omschrijft de De Standaard het tafereel op de PVV-bijeenkomst in Den Haag.

 
De vraagstelling herinnert daarbij aan de beroemde Sportpalastrede van de nationaalsocialistische propagandaminister Joseph Goebbels
Duitse persbureau DPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.