Zeer magere sporen wijzen richting Ben Salah

Ruim een week is het proces tegen Kamel Ben Salah in het Zuidfranse stadje Auch nu onderweg, en nog steeds hebben noch de ondervragingen van de verdachte, noch die van experts of getuigen een onomstotelijk beeld opgeleverd van schuld of onschuld....

Ben Salah (37) kluste in de boerderij bij het dorp Monfort, waar in de nacht van 20 mei 1999 twee Nederlandse echtparen werden vermoord. Hij blijft consequent ontkennen iets met de brute moorden te maken te hebben. Vrijdag was het de beurt aan drie ballistische experts om hun licht te laten schijnen op de kogelsporen. Het eerste slachtoffer, Artie van Hulst, kwam door vier schoten om het leven. Twee andere schoten eindigden in de muur. Maar omdat er kogels noch hulzen zijn gevonden, konden de experts het niet eens worden over het kaliber. Een 12 mm of 16 mm? Ook over het merk van het moordwapen konden de experts geen uitsluitsel geven. Bij Salah werd nooit een geweer gevonden.

De procesdag donderdag leverde evenmin hard bewijs op. Er werd een bloedvlek gevonden aan de binnenkant van het industriële plakband waarmee Marianne van Hulst was gekneveld. In die bloedvlek werd het DNA van mevrouw Van Hulst, van het derde slachtoffer Johan Nieuwenhuis, en dat van Kamel Ben Salah aangetroffen. De verklaring van Ben Salah luidde dat hij datzelfde stuk plakband eerder had gebruikt om meubels af te plakken, en zich daarbij gesneden had. Een verklaring die, moest een getuige-expert erkennen, theoretisch hout kan snijden. Datzelfde geldt voor de vingerafdruk gevonden op het plakband waarmee Johan Nieuwenhuis was vastgebonden. Verder moest de jury het stellen met twee voetafdrukken die een soortgelijke afwijking vertonen als de voeten van Ben Salah. Alle sporen wijzen richting Ben Salah, maar zorgelijk blijft voor het Openbaar Ministerie dat de aanwijzingen zo mager zijn. Eén bloedvlek en één vingerafdruk op 24,5 meter plakband.

Ook de woensdag bracht geen duidelijkheid. Die dag getuigde Sandrine Cabassy, de ex-vriendin van Ben Salah. Ze gaf toe dat hij haar had gevraagd niets aan de politie te vertellen over hun gezamenlijke bezoek aan een winkelcentrum bij Toulouse daags na de moorden. Ben Salah kocht er voor bijna tienduizend franc cadeaus voor Sandrine en haar zoontje Teddy. De verdachte wilde niet dat de politie wist dat hij geld verdiende met hasjhandel, zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden