Zeer Grote Bibliotheek van Frankrijk blijkt zeer grote catastrofe

De splinternieuwe Bibliothèque Nationale de France, ook wel de Très Grande Bibliothèque genoemd, werd drie weken geleden plechtig opengesteld - en is sinds twee weken dicht door een staking....

MARTIN SOMMER

Van onze correspondent

Martin Sommer

PARIJS

Het kapitale gebouw aan de Seine beslaat een oppervlakte van 7,5 hectare. Op elke hoek is een kantoorflat opgetrokken in de vorm van een opengeslagen boek. De BNF, het grootste en meest omstreden van de Grote Werken van wijlen president Mitterrand, werd neergezet voor bijna drie miljard gulden. Elf miljoen boeken en tweeduizend onderzoekers hoopten er een rustige plek te vinden. Wat is er mis?

Je kunt beter vragen wat er níet mis is, schreef het dagblad Libération zaterdag onder de kop 'Grote bibliotheek, grote mislukking'. De stakende personeelsleden morren vooral over de slechte behandeling die hun ten deel valt in vergelijking met de boeken - die geklimatiseerd worden bewaard - en de onderzoekers - die zich voortbewegen over rood, door Mitterrand zelf uitgekozen pluche. De bezoekers lezen en denken in lichte en luchtige zalen.

Niets van dit alles voor de medewerkers. De magazijnruimtes ontberen vensters, de leidingen lekken en het computergestuurde boekentransport is niet berekend op leeswerk van ieder formaat. Met als gevolg dat de medewerkers kilometers moeten sjouwen, de wachttijden oplopen en de klanten klagen.

Bibliotheekdirecteur Stasse zegt dat hij de toestand betreurt. Maar het ontwerp van de TGB is nu eenmaal zoals het is, zegt hij.

De bonden hebben de handen ineengeslagen en eisen dat het gebouw één dag per week dichtgaat. Dat kon minister Trautmann niet toestaan. 'De kwaliteit van de service moet in verhouding staan tot de investeringen die de gemeenschap heeft gedaan', zei de minister gisteren tegen de bonden.

Maar een zweetvoet komt nooit alleen: de afgelopen week hield ook de Eiffeltoren zijn deuren gesloten. Toeristen doolden met verdwaasde blik tussen de ijzeren bogen. De Eiffeltoren is Frankrijks grootste attractie, met zes miljoen bezoekers per jaar.

Het personeel wil volgaarne meedoen aan de door de regering gedecreteerde 35-urige werkweek, maar eiste daarvoor in ruil twintig nieuwe collega's. Directie en personeel bereikten gisteravond een akkoord. De toren is vandaag weer open.

Gisteren zou op het topje de honderdste verjaardag van de draadloze telegrafie worden herdacht. Het eerste experiment werd een eeuw geleden op de derde verdieping van 'la vieille dame de fer' uitgevoerd. Het feest kon niet doorgaan. Beneden stond een hoofdschuddende Amerikaanse toerist. 'Bij ons zou een staking bij zo'n fantastisch monument ondenkbaar zijn. Fransen zijn vriendelijk, maar wel altijd in staking.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden