Zeeland

TYPISCH WASSCHAPPELS

Het Polderhuis Westkapelle wil graag weten wat hét gevoel is van Westkapelle - Wasschappel in lokaal dialect. Mensen voelen zich immers verbonden met hun land, stad, dorp of streek en met hun familie, sportclub, kerk of levensgemeenschap. Vanaf 1 oktober verzamelt het museum foto's, gedichten, tekeningen en schilderijen over 'het Wasschappels gevoel'. Al deze kunstwerken zijn vanaf 21 oktober te zien in het museum. Daarnaast presenteert het Polderhuis op 17 oktober op ludieke wijze de resultaten van een onderzoek naar hoe de dorpelingen zichzelf en anderen hen zien.


maandvandegeschiedenis.innl.nl/westkapelle


JUBILEUM ZEEUWS MUSEUM

Het Zeeuws Museum bestaat in oktober vijftig jaar. Een goede reden voor een reeks speciale projecten, tentoonstellingen en activiteiten. De feestelijke opening van het jubileum is op zaterdag 15 oktober met drie tentoonstellingen.


Daarnaast start het Zeeuws Museum het project Eilanden. Inwoners en bezoekers van Zeeland kunnen filmpjes insturen rond de vraag: wat wilt u bewaren? Het moet een beeld geven van waar mensen nu belang aan hechten en waarmee zij zich verbonden voelen. Filmmakers en kunstenaars maken met het materiaal nieuwe films. Zo wordt nieuw cultureel erfgoed verzameld.


maandvandegeschiedenis.innl.nl/zeeuwsmuseum


ONTDEK JE ROOTS

Het verleden is een belangrijk onderdeel van de eigen identiteit. Steeds meer mensen gaan op zoek naar hun voorouders. Hoe pak je zoiets aan? In het gemeentearchief Schouwen-Duiveland in Zierikzee is een tentoonstelling te zien over archiefonderzoek. Op 15 oktober helpen vrijwilligers om de bronnen toegankelijk te maken en is de regionale historische vereniging aanwezig met een informatiestand. Op 20 oktober vertelt Ferrie Moubis, voorzitter van de afdeling Zeeland van de Nederlandse Genealogische Vereniging, in de bibliotheek van Terneuzen hoe men informatie over zijn voorouders kan vinden. Laat u inspireren en ga op zoek naar uw eigen geschiedenis.


maandvandegeschiedenis.innl.nl/voorouder


WATERSNOOD

Het Watersnoodmuseum trapt de Maand van de Geschiedenis af op 1 oktober. De dag staat in het teken van identiteit en historische gebeurtenissen. Heeft de Watersnoodramp van 1953 een relatie met de identiteit van de Zeeuwen? En wat betekende de hulpverlening na de ramp voor de Zeeuwse gemeenschap? Het programma bestaat uit een lezing, interviews met hulpverleners, evacués en gastzinnen en wordt afgesloten met muziek.


maandvandegeschiedenis.innl.nl/watersnood


VERBORGEN VERLEDEN

In oktober is in het Zeeuws Archief en het Stadhuismuseum de Vierschaar te Veere de dubbeltentoonstelling Akten van Lief en Leed te zien. In Veere is het thema 'verliefd, verloof, getrouwd', in Middelburg gaat de expositie over Zeeuwse levenslooprituelen bij geboorte, huwelijk en overlijden. Tien schijnbaar doorsnee Zeeuwen worden in bijzondere verhalen tot leven gewekt.


Tijdens de Archievendag op 15 oktober brengt het Zeeuws Archief de bezoeker met de rondleiding Ik en wij naar de ondergrondse depots, die wel 14 meter diep zijn. Aan de hand van uiteenlopende documenten wordt een aantal 'tegenstellingen' voorgeschoteld uit de Zeeuwse geschiedenis, bijvoorbeeld een 17de-eeuwse regentenruzie of de actuele discussie over kernenergie.


maandvandegeschiedenis.innl.nl/burgerlijkestand


ZEEUWSE MUSEUMNA|8

Na vier eerdere succesvolle edities organiseren de musea in Zeeland ook dit jaar weer een Zeeuwsbrede Museumnacht. Gedurende deze speciale avondopenstelling op 21 oktober is er een scala aan activiteiten voor jong en oud rondom het thema Ik en wij. Het programma start 's avonds om acht uur en loopt door tot middernacht. Bezoek één of meerdere musea in Zeeland en laat u verrassen.


De haven ligt voor joker

De sluiting van het Veerse Gat, precies vijftig jaar geleden, had drastische gevolgen voor Veere. Het getij verdween, de vissersvloot maakte plaats voor pleziervaart en een groot gedeelte van de Veerse bevolking vertrok naar Colijnsplaat. Vanuit Veere gezien een ramp, maar na de watersnoodramp van 1953 noodzakelijk voor de veiligheid van Nederland. In Stadhuismuseum De Vierschaar in Veere wordt in de avond van 21 oktober de film Delta Phase 1 van Bert Haanstra vertoond, over de sluiting van het Veerse Gat. Aansluitend vindt de Grote Veerse Stratenquiz plaats.


De mosselvisser

Wie aan Zeeland denkt, denkt aan mosselen. De Brusea in Bruinisse besteedt daarom aandacht aan het leven en werk van de mosselvisser. Tijdens de Museumnacht is er een historische filmavond die alle aspecten van de Zeeuwse mosselvisserij laat zien.


Nachtelijke treinrit

De stoomtrein van Museum Stoomtrein Goes-Borsele rijdt op 21 oktober in het donker. Figuranten in passende kledij zorgen voor leven in de brouwerij.


maandvandegeschiedenis.innl.nl/museumnachtzeeland


NIEUWE KLEREN VAN DE KEIZER?

Tot 31 oktober is in Museum het Bolwerk in IJzendijke de tentoonstelling Nieuwe kleren van de keizer te zien. Onderwerp is Napoleons bezoek aan Zeeuws-Vlaanderen. De keizer bezocht het gebied meerdere keren en zijn aandacht ging onder 'meer uit naar de verbetering van kanalen, wegen en versterkingen. Hij had het plan om Terneuzen uit te bouwen tot een van de grootste oorlogshavens van zijn rijk.


maandvandegeschiedenis.innl.nl/napoleon


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.