Zeeland zet landbouw in als energiebron

Amsterdam De provincie Zeeland wil een economie die is gebaseerd op biogrondstoffen. Landbouwafval moet veel vaker worden gebruikt als grondstof voor de industrie en om energie van te maken....

Robert Buzink

De plannen zijn bedoeld om de economie van Zeeland een duw te geven. De vraag naar biobrandstoffen verdubbelt de komende vijf jaar, verwacht het provinciebestuur.

De chemische industrie is belangrijk voor Zeeland, maar de provincie heeft een tekort aan grondstoffen. Tegelijkertijd heeft ze een grote landbouwsector met veel afval. Gebruik dat afval als grondstof en je bent van twee problemen af, is de boodschap.

Dertig Zeeuwse bedrijven werken al met biogrondstoffen. Tien daarvan zijn gevestigd in Biopark Terneuzen. Samen met Belgische bedrijven vormt het park ‘Biobase Europe’, een door de EU gesubsidieerd biotechnologisch onderzoekscentrum. Ook het provinciebestuur heeft extra geld uitgetrokken voor het bevorderen van de op biomassa gebaseerde industrie, 5 miljoen in de komende twee jaar.

Biomassa is de belangrijkste bron van groene energie in Nederland. Op landbouwgrond waar biomassa voor energieopwekking wordt geproduceerd, kan geen voedsel worden verbouwd. Daarom wil Zeeland restproducten gebruiken, zoals houtsnippers en bladeren of algen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden