NIEUWSMARINIERSKAZERNE

Zeeland krijgt 650 miljoen aan rijksinvesteringen als compensatie voor kazerne

Voor het afgelasten van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen, wordt Zeeland gecompenseerd met 650 miljoen aan rijksinvesteringen in de provincie, waarbij naar verwachting duizend banen worden gecreëerd. Daarover hebben het kabinet, de provincie Zeeland en Vlissingen een bestuurlijk akkoord bereikt.

Arnout Brouwers
 Speciaal gezant Bernard Wientjes komt vrijdag aan bij het provinciehuis in Middelburg. Regeringsleden en het Zeeuwse provinciebestuur overleggen over een compensatie voor de provincie na het mislopen van de marinierskazerne.  Beeld Marco de Swart /  ANP
Speciaal gezant Bernard Wientjes komt vrijdag aan bij het provinciehuis in Middelburg. Regeringsleden en het Zeeuwse provinciebestuur overleggen over een compensatie voor de provincie na het mislopen van de marinierskazerne.Beeld Marco de Swart / ANP

Het compensatiepakket, dat in samenwerking met Zeeuwse bestuurders is opgesteld door speciaal adviseur Bernard Wientjes, bevat een heel pakket aan investeringen in Zeeland op sociaal en economisch gebied. Zo komt er in Vlissingen een ‘Delta Kenniscentrum’ voor voedsel, water en energie. Daarnaast komt er een ‘Law delta’, een grootschalig justitieel complex, waar sterk beveiligde rechtszittingen worden gehouden, inclusief gevangenis met extra beveiligde afdeling.

Zeeland krijgt ook een ‘vaste intercity’-verbinding naar de Randstad en een snellere treinverbinding naar Noord-Brabant en Vlaanderen. En de provincie, die al langer kampt met een tekort aan huisartsen, krijgt een huisartsenopleiding. In Vlissingen komt een regionaal gezondheidscentrum.

De maatregelen zijn nodig omdat Defensie de voorgenomen verhuizing van de mariniers naar Vlissingen (waartoe in 2012 werd besloten) niet wil laten doorgaan – terwijl daar in Zeeland tal van voorbereidingen, die miljoenen euro’s hebben gekost, voor zijn gedaan. Zeeuwse bestuurders reageerden eerder dit jaar laaiend toen bleek dat staatssecretaris van Defensie Barbara Visser al langdurig bezig was met het voorbereiden van alternatieve locaties zonder deze informatie met hen gedeeld te hebben.

‘Formele en informele zoektocht’

Zij heeft daarvoor uitputtend haar excuses aangeboden. De Volkskrant onthulde onlangs, op basis van interne documenten, dat Visser nog veel langer buiten de Zeeuwen – en de Tweede Kamer om – hiermee bezig was geweest. Haar uitleg hierover, een ambtelijke constructie die neerkomt op het verschil tussen ‘formeel’ en ‘informeel’ zoeken naar een alternatieve locatie, werd in Zeeland en de Tweede Kamer geslikt in afwachting van solide compensatie.

Van bestuurlijke kant wordt in Zeeland positief gereageerd. Commissaris van de Koning Han Polman ziet in de maatregelen ‘een fantastisch mooi pakket’ en ‘een welgemeende uitgestoken hand van het kabinet’. Ook de burgemeester van Vlissingen, Bas van den Tillaar, zegt blij te zijn. ‘Hiermee kunnen we gezamenlijk verder om Zeeland en Vlissingen structureel sociaal-economisch te laten groeien.’ Het justitieel complex is weliswaar niet gelijk aan een marinierskazerne, meent hij, maar wel ‘gelijkwaardig’.

‘Eerst mariniers, nu criminelen’

Niet iedereen in Zeeland staat te juichen. Eerst zouden mariniers komen, nu criminelen, wordt gemopperd. Een petitie tegen de komst van een gevangenis als compensatie voor de marinierskazerne is – al voor bekendmaking van het pakket – door meer dan 2.200 mensen ondertekend.

Voordat de verhuizing van de marinierskazerne definitief van de baan is, moeten de Provinciale Staten van Zeeland, de gemeenteraad van Vlissingen en het waterschap Scheldestromen nog wel hun goedkeuring geven. Polman is ‘vol vertrouwen’ over de goede afloop. Ook staatssecretaris Visser, die de Zeeuwen jarenlang en tot het laatste moment in het duister hield over haar formele en informele zoektocht naar een andere plek voor de marinierskazerne, vindt dat er ‘in korte tijd een prachtige prestatie’ is geleverd. ‘Ik ben vooral blij voor de Zeeuwen.’

Het compensatiepakket:

- Vestiging van een ‘Law Delta’ op het beoogde kazerneterrein. Een justitieel complex met een hoogbeveiligde zittingslocatie, een gevangenis (met als onderdeel een Extra Beveiligde Inrichting), een beveiligde werk- en overnachtingslocatie, en een strategisch kenniscentrum Georganiseerde ondermijnende criminaliteit.

- Oprichting van het Delta Kenniscentrum voor voedsel, water en energie op de Kenniswerf in Vlissingen. Een hoogwaardig centrum van onderwijs, onderzoek en kennisontwikkeling. Het versterken van het Investeringsfonds Zeeland, om bedrijven aan te trekken en te investeren in kansrijke spin-offs van het Delta Kenniscentrum.

- Verbeteren van de (OV-)bereikbaarheid van Vlissingen en Zeeland: vaste intercity van en naar de Randstad. Het creëren van een proeftuin rond slimme mobiliteit in Zeeland, verbeteren van de stationsomgeving van Vlissingen en investeren in het goederenspoor Terneuzen-Gent.

- Industrie en haven: nauwere samenwerking tussen regio en Rijk - en gezamenlijk onderzoek - op het gebied van waterstof, elektrificatie en CO2-afvang en opslag.

- Structurele opleiding van huisartsen binnen Zeeland, een regionaal gezondheidscentrum in Vlissingen en financiële steun van het Rijk aan Zeeuwse plannen voor een sterkere zorginfrastructuur.

- Extra impuls voor het (om)scholen van werkzoekenden in de regio.

- Voor Vlissingen is een plek beschikbaar als proeftuin in de derde tranche van het Programma Aardgasvrije Wijken.

- De provincie wil graag dat drinkwaterbedrijf Evides wordt afgesplitst van PZEM, vanwege de publieke taken die Evides uitvoert. Onderzocht wordt of het Rijk de regio kan ondersteunen om dit voor elkaar te krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden