Zeehondenjacht en kleren gemaakt van ijsberenvacht

Voormalig marinier Bruce Parry mengt zich vriendelijk lachend onder eskimo's, paardenvolkeren en goudzoekers. Vanavond de tweede aflevering van Arctic with Bruce Parry.

Programma?Arctic with Bruce Parry, vanavond

20.50 uur op Nederland 3, VPRO, tweede aflevering van vijf.

Bruce Parry? Een voormalige marinier en filmmaker uit Engeland, die furore maakte met de veelbekeken (BBC-)series Tribe en Amazon. Wekenlang woonde hij bij inheemse stammen, in alle uithoeken van de wereld. Voor Tribe verbleef Parry (42) bijvoorbeeld bij stammen in Gabon, Ethiopië, Venezuela, Mongolië en Indonesië.


Een avonturier. Waar avonturen kunnen worden beleefd, is Parry. Net zoals bijvoorbeeld Redmond O'Hanlon leidt hij ons rond op plekken waar, laten we zeggen, toeristen niet makkelijk komen. In zijn laatste serie toont hij het leven rond de poolcirkel. Parry onderzoekt wat de effecten zijn van de verandering van het klimaat - en sommige politieke veranderingen - voor de leefgemeenschappen in het noorden. Hij ging grondig te werk. Voor de serie legde hij bijna 18 duizend kilometer af. Rusland (Siberië), Groenland, Noorwegen, Canada, Alaska, Parry was er.


Is hij anders dan die anderen? Het wonderlijke van dit tv-genre is dat niet de natuur centraal staat, maar de presentator. Dat is ook het geval in een andere serie die de VPRO momenteel uitzendt, O'Hanlons helden (elke zondag op Nederland 2). Niet voor niets worden de namen van de avonturiers genoemd in de programmatitel.


En Parry? Parry is geen observator, maar een inlevende deelnemer. Hij houdt zich niet afzijdig, maar stort zich vol overgave op de meest extreme gebruiken en rituelen. Parry heeft daarnaast het talent om snel een plaats te veroveren in een leefgemeenschap. Vriendelijk lachend mengt hij zich onder eskimo's, rendierherders, een paardenvolk en goudzoekers.


Paardenvolk? De Shaka, in Siberië. Daar speelde de eerste aflevering zich af. Parry bezocht het paardenvolk, de Eveny rendierherders en de Verchojansk Mountains. Sinds zijn reizen naar inheemse volken heeft hij een voorliefde voor rituelen; voor sjamanen en andere gebedsgenezers. Organiseer een vruchtbaarheidsritueel en Bruce Parry staat op de eerste rij. Verder zagen we hoe hij van een paard viel, in een sloot, en van een rendier.


Koud zeker? Nee. Parry heeft immers de zomer uitgekozen om de volkeren rondom de poolcirkel te bezoeken. Dat is verstandig. In sommige gebieden in Siberië kan het 60 graden vriezen.


Leukste moment uit aflevering 1? De Siberische rendierherders die als eerbetoon aan hun Engelse gast een bergtop naar hem vernoemen.


En vanavond? Zien we hoe Parry zich in het noorden van Groenland mengt onder de laatste traditionele Inuit-jagers. Dat betekent beelden van hondensleeën, de zeehondenjacht, ijsvlaktes en kleren gemaakt van een ijsberenvacht - plus de gevolgen van de opwarming van de aarde en de oprukkende westerse beschaving.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.