Recept

Zeebaars uit de oven met aardappels en sla

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Zeebaars uit de oven met aardappels en sla (Hoofdgerecht voor 4 personen)

Foto Studio V

Kun je je dood eten?, schoot er door mijn hoofd terwijl ik mijn vork in een stevig stuk kerstgebraad zette. Het was eerste kerstdag en ik moest dringend aan George Michael denken, de popartiest die ons een jaar geleden op 25 december jammerlijk ontvallen is. Onlangs zag ik een foto van hem, kort voor zijn dood. Hij leek wel 40 kilo zwaarder, je herkende hem nauwelijks. Zou het een met het ander te maken hebben?

Maar ach, wat doe ik nu, mijn doodsgedachten met u delen terwijl u ongetwijfeld heerlijk aan het uitbuiken bent van twee magnifieke schransdagen. Misschien heeft u zich laten verrassen in een restaurant, misschien heeft u de Allerhande erbij gepakt. Misschien heeft u een van de kerstmenu's van mijn collega-volkskoks gekookt. Misschien deed u het wel allemaal.

Bovendien moet ik niet zeuren, want tussen de eindeloze reeks fröbelgangetjes door kwam ik zelf tot een verheugend, zij het hernieuwd inzicht: dat eenvoudig vaak het lekkerst smaakt. Wij van de Volkskeuken wringen ons voortdurend in bochten om u te behagen met onze recepten. Jantjes-van-leiden, daar doen we niet aan. Het moet altijd leuk, lekker, en vooral origineel zijn, met een hoogstpersoonlijke twist. Ik zou zo graag eens een doodgewone boerenkoolstamppot met worst in de krant zetten, of bruine bonensoep. Maar ik durfde nooit.

Tot ik deze zeebaars uit de oven weer eens maakte, naar een recept dat ik ooit in Sevilla opviste. Het geheim? Drie ingrediënten: vis, olijfolie, zout. Hoe eenvoudig wil je het hebben? Combineer het met kropsla en een gekookte pieper, en je weet niet wat je proeft. Precies wat u dezer dagen nodig heeft.

Ingrediënten
1 flinke zeebaars (1 kg)
zeer goede olijfolie
grof zeezout
500 gr (kleine) vastkokende aardappelen, geschild
1 kropsla, gewassen
mayonaise en witte wijnazijn

Foto Marcus Huibers
Foto Marcus Huibers

Bereiding

Vraag de visboer de ingewanden uit de vis te halen, en de huid te ontschubben (en niet meer dan dat). Verwarm de oven op 200 graden. Spreid de buikflappen van de vis open en zet 'm rechtop in een ovenschaal, alsof de vis nog zwemt. Bestrijk royaal met olie en kruid flink met grof zeezout. Bak de vis 30 minuten in de oven.

Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Meng 2 delen olie met 1 deel azijn, en klop er wat mayonaise door. Maak de sla aan met deze dressing.

Zet alles op tafel. Fileer de vis met twee lepels en geef iedereen een mooi stuk. Wie wil schenkt er nog een beetje olijfolie over. De wangetjes van de zeebaars zijn voor wie het liefste is geweest dit jaar.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Foto Studio V
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over