Zeearend keert terug als broedvogel

Voor het eerst sinds mensenheugenis heeft een koppel zeearenden in de Oostvaardersplassen gebroed. Hoeveel jongen eind april uit de eieren zijn gekomen, is onduidelijk....

van onze verslaggeefster

Niemand mag de vogels verstoren. Staatsbosbeheer bewaakt het nest en de directe omgeving dag en nacht. De boswachters willen zo voorkomen dat de vogels hetzelfde lot treft als de zeldzame sneeuwuil die zich in 2001 te pletter vloog tegen een vrachtwagen, toen de vogel werd opgejaagd door spotters.

Ecoloog Frans Vera van Staatsbosbeheer noemt het broedssucces de kroon op de natuurontwikkeling in dit gebied. ‘Velen hadden dit niet voor mogelijk gehouden.’

Dat de zeearenden naar de Oostvaardersplassen zijn gekomen, komt mede door de kadavers van onder meer edelherten die in de winter blijven liggen.

De twee vogels verblijven al enkele jaren in de buurt van het natuurgebied. Vorig jaar werd voor het eerst gespeculeerd op een broedpoging omdat het vrouwtje met haar 4 jaar bijna volwassen is.

De jongen zijn nog niet gesignaleerd omdat ze onder in het enorme nest zitten. De ouders voeren jonge vogels en vissen aan. Een zeearend legt een tot drie eieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden