Zee-instituut bedelt per e-mail

Een ongebruikelijke stap, zo kondigt het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee per e-mail aan. Het NIOZ wil dat particulieren het instituut financieel steunen om het onderzoek uit te breiden....

Marieke Aarden

Het water moet het in 1876 opgerichte instituut wel aan de lippen staan dat tot deze curieuze onderneming is besloten. Sponsors zoeken in het bedrijfsleven of bij de Postcodeloterij is niet ongebruikelijk, maar dat een onderzoeksinstituut via een persbericht ook de bevolking tot steun wil aanzetten, is een novum.

Het gemailde persbericht is niet voor publicatie, maar wie meer wil weten kan directeur De Leeuw bellen. Helaas, zo meldt de telefoniste in 't Horntje op Texel, kan de directeur niet aan de telefoon komen. Hij is twee dagen op cursus en alle andere hoofden zijn in datzelfde gezelschap, dus evenmin bereikbaar.

Het NIOZ heeft al vaker pers en politici aangeklampt om de dreiging af te wenden. Het moet schrapen om het hoofd boven water te houden. Het ene gat wordt met het andere gedekt. Het NIOZ heeft 140 vaste medewerkers, 110 losse krachten en een duur onderzoeksschip, de Pelagia, dat de oceanen bevaart.

In 2002 kreeg NIOZ als basisbudget 20.277.000 euro. Daarnaast kon het instituut nog meedingen naar projecten in een open competitie. Niettemin blijft het onderzoeksgeld te schraal voor het Texelse instituut.

Kort nadat directeur De Leeuw telefonisch is benaderd, belt hij terug. 'Ik kan kort zijn. Dit bericht had niet rondgestuurd mogen worden, een communicatiefout. Wacht u nog even Prinsjesdag af', luidt de bondige mededeling, waaraan de directeur niets toe te voegen heeft.

Prinsjesdag! Dan presenteert het kabinet de nieuwe begroting. Zou er voor het NIOZ dan toch nog een mouw aan zijn gepast? Zou De Leeuw dat inmiddels weten en zich rot schamen dat hij al alarm heeft geslagen met zijn persbericht?

Wie www.nioz.nl/donaties tikt, leest: 'Gooi uw geld in het (zoute) water! Het Koninklijk NIOZ ontvangt subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Maar dat is niet voldoende om een groot instituut met zo'n 250 medewerkers en zeegaande schepen draaiende te houden.'

Drs. Dominique de Vet, woordvoerster van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, ontkent dat het NIOZ op sterven na dood is. 'Ze zitten niet financieel aan de grond.'

Volgens haar wil het NIOZ de aandacht vestigen op zijn wetenschappelijk onderzoek en dan is dit één van de manieren. Op Texel is een kleine gemeenschap die erg betrokken is bij het werk van het instituut. Het gaat meer om de kleine beetjes die helpen, vermoedt De Vet.

Daarmee wil ze niet beweren dat NWO het NIOZ maar laat aanmodderen. 'Wij hebben tot taak goed onderzoek te financieren. En het NIOZ is één van de goeie onderzoeksinstituten.

'Maar het is wel zo dat wetenschap in de maatschappij niet heel vanzelfsprekend is. Nederland heeft geen wetenschapscultuur. Er wordt in de politiek nu hard gewerkt aan plannen voor extra aandacht voor wetenschap en innovatie. Er hangt van alles in de lucht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden