Zee beukt veel harder dan gedacht

De kracht van de golven op de Noordzee wordt schromelijk onderschat. Ze zijn sterker en massiever dan volgens de vijftig jaar oude normen van de Deltacommissie wordt aangenomen....

Dit zegt de Delftse hoogleraar kustwaterbouwkunde M. Stive in Dossier Water, een uitgave van ingenieursbureau Arcadis. Volgens Stive beukt de Noordzee met ongeveer een kwart meer energie op de kust dan altijd werd aangenomen. In combinatie met de zeespiegelstijging maakt dat versterking van de kustbescherming dringend noodzakelijk.

Stive is lid van de Technische Commissie Waterkeringen, een adviesorgaan van Verkeer en Waterstaat. 'Topambtenaren zullen wel weer niet blij zijn dat ik dit allemaal zeg, maar dat moet dan maar.' Volgens de hoogleraar onderschat 'de politiek' de overstromingsgevaren. 'Al begint het besef dat er echt iets moet gebeuren nu ook in Den Haag door te dringen.'

Als het gaat om de kracht waarmee de golven op de Nederlandse kust 'landen', gelden nog altijd de normen van de Deltacommissie, ingesteld na de Watersnoodramp in 1953. Die commissie stelde vast dat de toppen van de grootste golven met tussenpozen van twaalf seconden op de kust slaan. Maar volgens Stive kloppen die gegevens niet meer.

'We hebben tien jaar intensieve golfmetingen geanalyseerd en geregeld golven met een periode van veertien tot achttien seconden gemeten.' Dat betekent dat de golven langer zijn en met meer kracht op de kust slaan. Door de zeespiegelstijging (Stive verwacht dat de zeespiegel deze eeuw vijftig centimeter stijgt) worden de golven alleen maar langer en zwaarder.

Stive: 'We hebben dit probleem al zeven jaar geleden in Den Haag aangekaart. Je ziet bij veel mensen en ook bij beleidsmakers vaak een zekere mate van onderschatting van het overstromingsgevaar.

'Als je de som maakt van allerlei extern onheil, van het neerstorten van een vliegtuig tot een terroristische aanslag en een ontploffing in het Rijnmondgebied, dan is de kans kleiner dat iemand in Nederland daardoor komt te overlijden dan dat hij of zij bij een overstroming omkomt.'

In Dossier Water publiceert Arcadis de resultaten van een onderzoek van Maurice de Hond naar hoe de Nederlanders aankijken tegen overstromingsgevaar. Daaruit blijkt dat 24 procent van de ondervraagden volledig vertrouwen heeft in de dijken en duinen. De helft vindt dat de overheid te weinig doet aan bescherming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.