Zee Australië beschermd

Australië heeft het grootste netwerk van onderling verbonden zeereservaten ter wereld gecreëerd. Het gaat om een gebied van 3,1 miljoen vierkante kilometer, waaronder de Koraalzee. Commerciële visserij en de winning van olie en gas worden er aan banden gelegd.

AMSTERDAM - Het netwerk van zeereservaten - nu nog 27, straks 60 gebieden - omvat in totaal een derde van de territoriale wateren van Australië. In de diverse gebieden gelden specifieke regels; op sommige plaatsen is meer toegestaan dan op andere. Zo worden de Koraalzee en het Great Barrier Reef, dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, tevens beschermd tegen de winning van olie en aardgas. Beide gebieden bestaan uit ondiepe riffen met tropische ecosystemen waar haaien, koraal, sponzen en veel vissoorten leven.

'Eigenlijk creëren we nationale parken, maar dan in de oceaan', zei de Australische minister van Milieu, Tony Burke, voorafgaand aan de milieutop in Rio de Janeiro. Volgens Burke was het de hoogste tijd dat er actie werd ondernomen om de oceanen te beschermen.

Ook onderstreepte de milieuminister dat Australië daarin een leidende rol wil spelen. 'Dit netwerk van zeereservaten zorgt ervoor dat de diversiteit in de zee gezond, vruchtbaar en veerkrachtig blijft voor volgende generaties', aldus Burke bij een toelichting op de plannen, die later dit jaar van kracht worden.

De Australische regering keert een bedrag van honderden miljoenen euro uit aan de visserij-industrie ter compensatie van de nieuwe inperking van hun werkzaamheden in de beschermde gebieden. Bovendien blijft de winning van olie- en gas mogelijk in directe nabijheid van de zeereservaten, die langs de hele Australische kustlijn liggen.

Milieuorganisaties reageren terughoudend op de Australische plannen voor het grootste netwerk van zeereservaten. Zo had Chris Smyth van de Australian Conservation Foundation liever gezien dat visserij en oliewinning in zeeën met koraalriffen helemaal was verboden. 'De plannen zijn een stap in de goede richting, maar zeker niet zaligmakend.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden