Update

Zedenzaak: wrakingskamer hoopt morgen uitspraak te doen

De wrakingskamer wil morgenochtend om 09.00 uur uitspraak doen over het verzoek tot wraking van de rechtbank die de Amsterdamse zedenzaak behandelt. Het is echter nog niet helemaal zeker of dit lukt. Mogelijk wordt het later.

De aankomst bij de rechtbank in Amsterdam van advocaat Richard Korver, raadsman van een aantal bij de zaak betrokken ouders.Beeld anp

Rechtbankvoorzitter Frans Bauduin zei vanmorgen tegen de wrakingskamer dat de Amsterdamse rechtbank niet partijdig is ten opzichte van hoofdverdachte Robert M.

Eindvonnis
Hoofdverdachte Robert M. gaf echter aan het idee te hebben dat zijn straf al vaststaat: 'Ik heb de hele tijd het gevoel dat het eindvonnis al is geschreven: ik moet nooit meer vrijkomen.' Ook de media hebben hem al veroordeeld, denkt hij. 'Ik voel dat het idee is dat als ik in tbs beland, ik waarschijnlijk nooit meer vrij kom.'

M. voerde vandaag uitgebreid het woord voor de wrakingskamer. Hij ging gedetailleerd in op eerdere besluiten van de rechtbank over bijvoorbeeld het spreekrecht voor ouders en wees op vermeende tegenstrijdigheden in die beslissingen.

De verdachte heeft naar eigen zeggen steeds het gevoel gehad dat de rechtbank de ouders koste wat kost het woord wil laten voeren. Die zou 'alle mogelijke trucjes' uithalen om 'aan dat doel te komen, ongeacht wat de wet zei'. Ook verklaarde M. al vanaf het begin het idee te hebben 'dat de rechter er alles en alles aan gaat doen om het spreekrecht te garanderen.'

M. en zijn advocaten hebben gisteren de rechtbank gewraakt. Zij willen dat er nieuwe rechters komen omdat de huidige te veel aan de kant van de ouders en de slachtoffers zouden staan. Robert M. zei dat hem vorig jaar, toen de rechtbank een aantal procedurele zittingen in de zaak hield, al het gevoel bekroop dat het oordeel van de rechtbank over hem vaststond.

Spreekrecht
In dat opzicht was de toekenning van het spreekrecht aan de ouders de druppel die de emmer deed overlopen. Maandag vroegen M. en zijn advocaten die beslissing terug te draaien, maar de rechtbank heeft voet bij stuk gehouden. Dat was de directe aanleiding voor het wrakingsverzoek.

Volgens advocaat Wim Anker laat de rechtbank met dit besluit 'een onrechtmatige situatie in strijd met de tekst van de Hoge Raad in stand' die 'in het belang is van de ouders maar niet in het belang van mijn cliënt'.

Bauduin wierp echter tegen dat de rechtbank gisteren een 'inhoudelijk' en 'zelfstandig oordeel' heeft genomen. Datzelfde geldt volgens hem voor eerdere besluiten in deze zaak. 'Geen van de beslissingen getuigen van vooringenomenheid.'

 
Ik heb de hele tijd het gevoel dat het eindvonnis al is geschreven: ik moet nooit meer vrijkomen.
Hoofdverdachte Robert M.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden