Zedenslachtoffer dwingt dader tot andere werkkring

Slachtoffers van zedendelinquenten kunnen, jaren na een veroordeling van hun dader, eisen dat deze uit de buurt blijft. Zelfs als dit betekent dat de ex-delinquent naar een andere werkplek moet worden overgeplaatst....

De zaak betreft een vrouw die in haar jeugd (twintig jaar geleden) van haar zevende tot haar twaalfde ernstig seksueel is misbruikt door een werknemer op de boerderij van haar grootouders. Als gevolg van verjaring van de zaak is geen strafvervolging ingesteld. Wel is de dader vijf jaar geleden in een civiele zaak veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van 25 duizend gulden.

De vrouw heeft door het seksueel misbruik langdurig psychische problemen ondervonden en is jarenlang bij een psychotherapeut onder behandeling geweest. In het kader van de therapie werd de vrouw geadviseerd weer naar de streek van haar jeugd terug te keren. Daar had het misbruik plaatsgevonden en daar woont nog steeds haar familie.

In augustus 1998 was zij voldoende hersteld om weer te gaan werken. Als ziekenverzorgster bezocht ze patiënten aan huis. Na een half jaar kwam ze in de streek haar dader tegen, die daar werkt bij de plantsoenendienst. De schrik was hevig, de confrontatie buitengewoon emotioneel. Na die eerste ontmoeting stuitte ze regelmatig op hem, waardoor de situatie voor haar ondraaglijk werd. Ze kreeg een terugval en belandde opnieuw in de ziektewet.

De vrouw stapte naar de rechter, eiste een streekverbod en verweet de dader dat deze haar niet probeerde te mijden. Ze vond dat de dader bij zijn werkgever moest vragen om overplaatsing. Ze wilde graag weer aan het werk, maar vreesde de onverwachte confrontaties. De rechter legde de dader een streekverbod op tijdens de werkuren van de vrouw voor een periode van drie jaar.

De man ging in beroep. Hij weigerde overplaatsing te vragen, dat kwam volgens hem neer op een 'Berufsverbot'. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit verweer verworpen. 'Als veroorzaker van het aangedane leed mag worden verwacht dat hij, zich zoveel als mogelijk is, actief moeite getroost om een confrontatie uit de weg te gaan teneinde uit haar persoonlijke levenssfeer weg te blijven en haar voor herbelevingen te sparen (. . .)', motiveert het hof.

Wat het 'grondwettelijke en verdragsrechtelijke recht op bewegingsvrijheid' van de dader betreft, stelt het hof dat daar grenzen aan zijn. De bescherming van rechten van de vrouw wegen hier zwaarder. E. Boor van het proefprocessenfonds Clara Wichmann noemt de uitspraak 'grensverleggend'. De plantsoenendienst kon deze dader makkelijk overplaatsen. Hij zit inmiddels met zijn hele ploeg op een andere locatie. Boor: 'Met deze uitspraak kunnen we weer een stap verder. Als het nodig is voor de verwerking van een delict in het verleden, kunnen we aandringen op een andere werkkring. Ook als het betreffende bedrijf geen andere vestiging heeft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden