Ze weten het niet, of het was de ander

Getuigen vergissen zich, ik heb niet geschopt, maar hij. Alle acht verdachten van het doodschoppen van grensrechter Nieuwenhuizen ontkennen iets te hebben gedaan.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CHARLOTTE HUISMAN

LELYSTAD - 'De getuigen die zeggen dat ik de grensrechter tegen zijn hoofd heb geschopt, vergissen zich', zegt Yassin D. (16) tegen de rechter. 'Ik weet honderd procent zeker dat ik niets heb gedaan', zegt Soufian B. (17) even later tegen haar.

Wat Soufian ook zeker weet, is dat hij Yassin heeft zien schoppen. De vader van Yassin, Hassan D. (50), heeft, zegt Soufian, de grensrechter een kopstoot gegeven. 'Allemaal leugens die zijn vader hem heeft ingefluisterd', reageert vader Hassan. 'Die Soufian is altijd al een lastpak geweest.'

In deze sfeer van moddergooien is het woensdag in Lelystad voor de rechters een hele kluif om uit te vinden wat er op 2 december vorig jaar is gebeurd op het voetbalveld van Buitenboys. Na de wedstrijd in Almere mishandelde een aantal leden van het B1-elftal van Nieuw Sloten uit Amsterdam de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Hij raakte een paar uur later in coma en overleed een dag later.

Woensdag begon het proces, dat vijf dagen gaat duren. Zeven spelers van 15 tot 17 jaar van het Amsterdamse elftal en een vader worden beschuldigd van doodslag. De pers mag het proces via een videoscherm in de rechtbank volgen. Ze zien daarop vage beelden van de minderjarige verdachten op de rug. Uit hun houding is wel zichtbaar dat ze moeite hebben met de lange zit.

Ze kunnen zich veel niet meer herinneren, vertellen ze de rechter. Fady F. (16) beroept zich op zijn zwijgrecht. Andere jongens wijzen naar elkaar. Yassin zegt dat Ibrahim C. (16) de grensrechter een trap op zijn gezicht gaf. Ibrahim zegt op zijn beurt dat Yassin, Soufian en Fady geweld hebben gebruikt. Hij ontkent dat hij later in de kleedkamer heeft gezegd: 'Als er video-opnames waren gemaakt, was ik de lul geweest.' 'Ik vind het raar dat andere mensen zeggen dat ik heb geschopt', zegt Ibrahim.

De leden van het B1-elftal gedroegen zich agressief, zeiden getuigen. 'We zijn gewend om flink tegen elkaar te schreeuwen tijdens de wedstrijd. Ik zag dat ze bij Buitenboys van ons schrokken', vertelt Soufian de rechter. Hij geeft toe dat hij wat ruw speelde, hij trok aan shirtjes. Zijn vader wees hem meerdere keren terecht tijdens de wedstrijd. Maar hij was wel degene die het doelpunt scoorde waarmee de wedstrijd in 2-2 eindigde.

Net als een aantal andere spelers vond Soufian dat de grensrechter partijdig vlagde. 'De toeschouwers schreeuwden een aantal keer: dat is geen buitenspel.' Daveryon B. (15) zei tegen hem: 'Als je niet kunt vlaggen, kun je beter naar huis gaan.' Toen Nieuwenhuizen uitgleed en ten val kwam, lachten ze hem uit. 'Je moet me wel kunnen bijhouden', zei Soufian tegen hem.

'De grensrechter was boos over het gelach', zegt Daveryon. 'Kom maar vechten, kut-Marokkanen, zei hij, terwijl ik niet eens een Marokkaan ben.' Maar volgens een zoon van de grensrechter begonnen de Nieuw-Sloten-voetballers met schelden. Hij heeft verklaard dat ze zijn vader uitmaakten voor homo en kankerjood.

Na de wedstrijd escaleert de situatie. Wie het precies heeft gedaan, is nog niet duidelijk, maar zeker is dat de grensrechter met veel kracht is geschopt en geslagen, ook toen hij weerloos op de grond lag. Ook de keeper van Buitenboys kreeg rake klappen.

Op de schoenen van Fady is dna aangetroffen van de grensrechter. Alleen Yassin heeft bekend dat hij één schop heeft uitgedeeld, tegen de schouder. Na de vechtpartij rende Yassin de aangrenzende woonwijk in en kwam terug met een stok, die hij had gevonden in de bosjes. Daarmee had hij zich willen verdedigen, maar de vechtpartij was al uitgedoofd.

Even later riep de leiding van Buitenboys Yassin, Soufian en twee ouders naar boven naar de bestuurskamer, voor een gesprek over het geweld. Zowel Yassin als Soufian ontkent dat zij toen in de kleedkamer hebben gezegd: 'Wij waren het niet alleen, de anderen waren het ook.'

Scheurtje in slagader

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen is zo goed als zeker overleden door de mishandeling van de leden van Nieuw Sloten. De theorie van de Britse forensisch patholoog Christopher Milroy dat hij mogelijk is overleden door een spontaan onstane scheur in zijn slagader, kreeg woensdag in de rechtbank geen bijval van de drie andere opgeroepen forensische deskundigen.

Milroy, die voorheen werkte voor Scotland Yard, heeft op verzoek van het advocatenkantoor Spong de doodsoorzaak onderzocht. Hij heeft geconcludeerd dat Nieuwenhuizen een aangeboren afwijking aan zijn aderen had, waarin spontaan een scheur kon ontstaan.

Twee deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut betwistten dat tijdens de zitting. Zij zeiden dat zij ook een lichte afwijking hebben gezien op de plek waar de halsslagader is gescheurd, maar deze is volgens hen juist ontstaan in reactie op deze beschadiging.

Ook neuroloog Emile Beuls vond de hypothese van Milroy weinig onderbouwd, 'maar wel goed gevonden door de verdediging'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden