'Ze was collegiaal, maar had haar principes'

Dien Cornelissen was een vrouwelijke politicus van het eerste uur. De politiek zag ze als noodzakelijk kwaad om voor de maatschappij iets te bereiken.

Dien Cornelissen.

Ze werd de moederkloek van het CDA genoemd. Dat was in de tijd dat vrouwelijke politici er vooral waren om hun mannelijke collega's te bemoederen.

Dien Cornelissen, die 25 mei op 91-jarige leeftijd overleed in haar woonplaats Boxmeer, behoorde tot de vrouwelijke politici van het allereerste uur. Net als andere vooraanstaande CDA-vrouwen in die tijd (Marga Klompé, Til Gardeniers, Hannie van Leeuwen) kwam ze uit het maatschappelijk werk.

Ze werd geboren in een katholiek boerengezin van twaalf kinderen. Haar vader verkocht de Brabantse boerderij om al zijn kinderen te kunnen laten studeren. Zo kon Dien bij de nonnen in Schijndel een mulo-diploma halen. Na de oorlog was ze actief in de opvang van oorlogsslachtoffers. Vervolgens werd ze medewerkster Stichting Maatschappelijk Werk ten Plattelande, waarbij ze erin slaagde de zorg voor de armen in Noord-Brabant te professionaliseren.

In 1958 werd Cornelissen het allereerste vrouwelijke raadslid in de gemeente Boxmeer, omdat ze toevallig aanwezig was op een bijeenkomst van de lokale KVP. Daar riep de plaatselijke huisarts 'of er een vrouw in de zaal was', omdat het 'tijd werd dat die ook een keer wat zouden gaan doen'. Vier jaar later volgde het lidmaatschap van de Brabantse Provinciale Staten namens de KVP, waarvan ze tot en met 1978 lid bleef.

In 1969 belandde ze ook in de Eerste Kamer. Hier schreef ze een inhoudelijk verhaal bij de behandeling van de begroting van CRM waarop toenmalig minister Marga Klompé zei: 'Dien, mooi verhaal, maar dat hoort thuis in de Tweede ­Kamer, niet in de Eerste Kamer.' Twee jaar later stond ze op de Tweede Kamer-lijst.

Ze zou tot 1986 Kamerlid blijven - eerst van de KVP, later van het CDA. Ze noemde de politiek een noodzakelijk kwaad om voor de maatschappij iets te bereiken. 'Karakterologisch word je er geen mooier mens van. Het is hard werken, vechten, voortdurend alert zijn en in gesprekken niet te veel loslaten. Iedereen wil haantje de voorste zijn.'

Ze was collegiaal, maar had haar principes. Zo stemde ze als enig lid van haar fractie tegen de vrijlating van de Drie van Breda, omdat ze vond dat het vrijlaten van de drie Duitse oorlogsmisdadigers de overlevenden te veel pijn zou doen. Vanaf 1977 zat ze in het fractiebestuur van het nieuwe CDA. Ze stond altijd pal achter Dries van Agt, die tijdens het ­kabinet Van Agt/Wiegel continu rekening moest houden met de dissidenten in zijn eigen CDA. In 1981 bedankte Van Agt haar op zijn eigen wijze.

Toen vlak na de Tour de France het ­traditionele criterium in haar woonplaats Boxmeer werd gehouden, vroeg zij de demissionaire premier, een groot wielerfan, het startschot te lossen. Maar Van Agt zat in moeizame coalitie-onderhandelingen met de PvdA en zowel koningin ­Beatrix als formateur Jan de ­Koning zeiden dat hij niet weg kon uit Den Haag. Van Agt ging stiekem toch naar Boxmeer, loste het startschot en kreeg een bolletjestrui van Peter Post ­cadeau.

Na 1981 kwam ze als eerste vrouw in het presidium van de Tweede Kamer. Als vicevoorzitter legde ze werkbezoeken af aan onder meer de Verenigde Staten, Sri Lanka, India en Scandinavië. Toch waren voor haar de twee ontmoetingen met de paus het hoogtepunt. Als voorzitter van het Comité Nationale Dag van de Ouderen mocht ze in 1998 naar New York om de opening van het Internationale jaar voor de ouderen bij te wonen en secretaris-­generaal van de Verenigde ­Naties Kofi Annan te spreken.

In Boxmeer deed ze jarenlang nog veel bestuurswerk voor het ziekenhuis en de carnavals-­vereniging. Dien Cornelissen is nooit getrouwd geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden