'Ze waren zó lief voor kinderen'

Buren in het Friese Ryptsjerk hebben nooit iets vreemds aan Simon S. ontdekt. Hij werd juist aardig gevonden. De politie spreekt van een atypische ontvoering....

De kleine Sjoerd Kempenaar uit het Friese Ryptsjerk heeft vrijdag de hele dag gezegd dat het niet waar is: buurman Simon heeft Lusanne van der Gun niet ontvoerd. Zijn moeder Antje had naar aanleiding van die ontvoering nog zo gezegd dat hij nooit met vreemde mensen mee moest gaan. Maar wie was vreemd? Pake? Met Pake kon je mee. En met buurman Simon ook. Buurman Simon was altijd zo lief.

Maar buurman steekt vermoedelijk toch wat anders in elkaar dan Sjoerd en zijn moeder vermoedden. Simon S. is gisterochtend om zeven uur uit zijn huis gehaald, omdat hij verdacht wordt van de ontvoering van de 11-jarige Lusanne uit Oldeberkoop. Lusanne dook vorige week woensdag na drie dagen op in Venlo; de verdachte is aangehouden in een klein woudhuisje op de zandgronden tussen Leeuwarden en Dokkum.

Er zijn in Ryptsjerk weinig mensen die S. en zijn vrouw goed kenden. Een jaar of wat geleden zijn ze vanuit Limburg naar Friesland verhuisd en ze bemoeiden zich niet veel met het dorp. Een praatje op de stoep, een groet, dat was het. Maar Antje Kempenaar, die twee huizen van de familie S. woont, had veel contact met ze. Haar kinderen speelden er en zij dronk er koffie.

'Hartstikke aardige mensen', zegt Antje in haar deuropening. S. is iriscopist en hij doet ook wat met zijn handen, meent Antje: 'Dan kan hij voelen of je zenuwachtig bent.' S. praatte veel over zijn praktijk, waarvoor hij soms ook naar Limburg moest. Dat hij vorige week een paar dagen weg was, viel dus niet op.

Volgens Antje en andere buren heeft de politie ook de vrouw van S. meegenomen, hoewel de politie dat ontkent. 'Ik kon het al niet geloven van hem, maar van haar al helemaal niet', zegt Antje. 'Zelf hadden ze geen kinderen, maar zij was zó lief voor andere kinderen.' En of ze geldzorgen hadden? Het doel van de ontvoering was geld, zo heeft S. verklaard. Maar Antje heeft geen idee.

Heel langzaam trekt de mist op rond de ontvoering van Lusanne van der Gun. De politie Friesland heeft steeds maar kleine beetjes informatie losgelaten: enerzijds in het belang van het recherche-onderzoek, anderzijds omdat de politie zelf soms in het duister tast. 'Het is een atypische zaak', gaf politiewoordvoerder Robert Rambonnet deze week toe.

Wie gaat nou rondrijden met een ontvoerd kind dat over de helft van haar hoofd een verband draagt? 'Misschien moesten mensen denken dat ze iets aan haar ogen had', zegt Rambonnet. En wie gaat met zo'n meisje patat eten op het terras van een snackbar in het Limburgse Echt? 'We hopen aan de daders te kunnen vragen waarom ze zulke rare dingen hebben gedaan', aldus Rambonnet, nog voor er een verdachte was aangehouden.

De politie kan nu volop vragen stellen, maar het grote publiek krijgt pas antwoorden in de rechtszaal. De politie blijft met het oog op de komende rechtszaak terughoudend, maar een belangrijk aspect werd gisteren duidelijk: het motief. Een ontvoering, zegt een justitieman uit Leeuwarden, gaat doorgaans of om seks, of om losgeld, of om afpersing, of om iets in de familie. En deze ontvoering, maakt hij duidelijk, ging om losgeld.

De politie Friesland heeft vorige week het signalement van twee daders verspreid. Lusanne zou zijn ingestapt bij dader 1, om na een tijdje op de parkeerplaats van een restaurant over te stappen in de kofferbak van dader 2. De politie wil niet zeggen welke van de twee daders Simon S. zou zijn. In de buurt van zijn kleine, witte huisje zeggen de mensen dat S. een bril met goudkleurig montuur droeg. Hij had ook een grijze auto. Het zijn kenmerken van beide daders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden