Ze sprak Lubbers tegen, en kwam in het kabinet

Lubbers haalde de onbekende Friezin in 1986 als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken...

Dieuwke de Graaff-Nauta is afgelopen dinsdag in haar woonplaats Sneek overleden. De CDA-politica trad in 1986 aan als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

In Den Haag was zij een volslagen onbekende toen maar minister-president Lubbers besloot haar in zijn tweede kabinet te vragen. De no-nonsense Friezin was bij de partijleider opgevallen omdat ze hem durfde tegen te spreken. Bovendien had hij een vrouw in zijn regeringsploeg nodig, en het liefst een uit de CHU-bloedgroep.

Oorspronkelijk had Lubbers De Graaff zelfs als minister van Binnenlandse Zaken in gedachten, maar dat ging haar zelf een brug te ver: ze zag op tegen de onderhandelingen met de ambtenarenbonden.

Het gevolg was dat partijgenoot Cees van Dijk – ook van CHU-huize – de scepter ging zwaaien op het departement. De voormalige onderwijzeres werd staatssecretaris. De Graaff had toen al wel ruime ervaring in de lokale politiek, als gemeenteraadslid en wethouder in Sneek en later als gedeputeerde in Friesland.

In Den Haag hield De Graaff zich onder meer bezig met de bestuurlijke indeling van Nederland. Zo was ze bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een nieuwe Gemeentewet, en zette haar handtekening onder een groot aantal gemeentelijke herindelingen. Een degelijk bestuurder, die het in debatten meer moest hebben van inhoudelijke kennis dan van vlammende betogen.

Persoonlijk viel de staatssecretaris vooral op door een afkeer van uiterlijkheden. Door de week fietste ze naar het ministerie, in het weekeinde ging de reis naar Sneek per trein. De auto met chauffeur bleef doorgaans in de garage.

Ook in het derde kabinet van Ruud Lubbers kreeg De Graaff-Nauta een plekje, ditmaal onder PvdA-politica Ien Dales en – na haar overlijden – onder Ed van Thijn. Toen deze in 1994 was gestruikeld over de IRT-affaire, nam De Graaff-Nauta nog een zomer zijn taken waar – tot het eerste paarse kabinet aantrad.

Nog eenmaal kwam ze daarna in de schijnwerpers, als lid van de commissie die de financiële handel en wandel van het GroenLinks-Kamerlid Singh Varma onderzocht. De Graaff-Nauta wordt vrijdag in besloten kring begraven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden