'Ze sloegen en schopten mijn zoon en knepen zijn keel dicht'

Waaraan overleed Ihsan Gürz nadat hij was gearresteerd omdat hij amok maakte? Volgens zijn ouders heeft de politie iets te verbergen.

JANNY GROEN

Zondag 20 november had een feestdag moeten zijn voor Ayten (46) en Cengiz (53) Gürz. Hun zoon Ihsan zou 23 jaar zijn geworden. Maar in plaats van koffie met taart te serveren aan vrienden en familie in Beverwijk, brandden ze gisteren kaarsen aan zijn graf in Erzincan in Oost-Turkije.

Ihsan overleed in juli in politiedetentie onder, zeggen zijn ouders, 'verdachte omstandigheden'. Vier maanden na zijn dood zijn ze nog altijd op zoek 'naar waarheid en gerechtigheid'. Het Openbaar Ministerie laat hen bungelen, komt maar niet met een officiële rapportage. Die voortslepende onzekerheid vinden ze onverdraaglijk.

Volgens zijn ouders heeft een team agenten bij Ihans arrestatie buitenproportioneel geweld gebruikt en is hun zoon 'vermoord'. Dat geweld was 'gepast', stelt het OM in een verklaring. De rijksrecherche heeft dat vastgesteld. Het OM meldt verder dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een forse hoeveelheid cocaïne heeft aangetroffen. Ihsan is overleden aan hartfalen, mogelijk gestimuleerd door overmatig drugsgebruik.

Een Turks onderzoeksteam heeft echter geen cocaïne gevonden. 'Ik heb het hier, zwart op wit, in een gewaarmerkt autopsierapport, gedateerd 2 augustus', zegt de vader. Hij wil een aanklacht indienen tegen de politie. Maar dat kan hij niet zonder het eindrapport van het OM. 'Het opzichtige getreuzel' zien de ouders als een bevestiging dat het OM op zoek is naar de doofpot.

Vlak voor hun vertrek naar Erzincan vertellen Cengiz en Ayten Gürz over de zwartste dag van hun leven. Ze wonen ruim veertig jaar in Nederland. Hun overleden zoon, in Heemskerk geboren, is alom aanwezig. Overal hangen foto's van Ihsan, die nogal graag het V-teken maakt. 'Zelfs als klein jongetje deed hij dat al', zegt zijn moeder vertederd.

Ze vertelt dat Ihsan op 2 juli 's avonds om een uur of negen vertrok om dvd's te kijken bij een Hollandse vriend in de buurt. Hij kwam niet meer terug. De volgende avond belde Ayten, ongerust geworden, 112. 'We kregen te horen dat we naar het politiebureau moesten komen. Ze lieten onze huissleutel zien en vertelden plompverloren dat Ihsan dood was.' Vreemd vinden de ouders dat de politie, die beschikte over Ihsans rijbewijs en mobieltje, hen niet zelf had gebeld.

Ze vertrouwden het verhaal van de politie vanaf het begin niet en gingen op onderzoek uit. Ze spraken met Ihsans vrienden en andere getuigen. Wat zij hebben gereconstrueerd is dat de vrienden trek hadden gekregen in een patatje. Tegen sluitingstijd waren ze naar snackbar 't Smitje gegaan. Of Ihsan te veel had gedronken of een jointje had gerookt, weten ze niet. In elk geval voelde hij zich niet lekker. Zonder te bestellen was hij naar het toilet op de tweede verdieping gelopen.

Daar waren tafels en stoelen omgevallen - volgens de politie had Ihsan met meubilair gegooid - waarna de snackbareigenaar 112 belde.

'Ihsan verzette zich tegen zijn arrestatie. Hij was een grote sterke vent, hij deed twee keer per dag aan fitness', zegt zijn moeder. Uiteindelijk moesten vijf agenten hem in de boeien slaan.

Cengiz Gürz: 'Ze hebben mijn zoon geschopt en geslagen, en knepen zijn keel dicht. Ze zijn op hem gaan staan en namen hem in het arrestantenbusje opnieuw te grazen. Hij is naakt in de cel gegooid. Veel te laat is hij naar het ziekenhuis vervoerd, hij was toen al dood.'

Volgens het OM was krachtdadig optreden noodzakelijk vanwege Ihsans heftige verzet. Er is een nekklem gezet om hem op de grond te dwingen. Hij heeft twee stompen op het achterhoofd en een in de zij gekregen. Ihsan is niet naakt in de cel gegooid, maar heeft zelf zijn kleding uitgetrokken en is daar met zijn lichaam over de vloer gaan schuren.

Op het Turkse autopsierapport wil het OM niet reageren. 'Ik ken de inhoud niet, Gürz wil het ons niet geven', zegt woordvoerster Natasja Keijzer. De vader staat het rapport niet af omdat hij het wil gebruiken in een rechtszaak. 'Het OM probeert onze strategie te achterhalen.'

Over de tegenstrijdige Turkse en Nederlandse conclusies kan ook de onafhankelijke forensisch patholoog Frank van de Goot niet veel zeggen. Hij heeft het lijk niet onderzocht. Eén ding weet hij zeker: 'Het is een merkwaardige zaak. De cocaïne kan in een maand tijd onmogelijk uit het lichaam zijn verdwenen. We halen het nog uit Egyptische mummies.' Hij denkt dat, hoe gering de kans ook is, het NFI een lijk heeft verwisseld of dat in Turkije iets fout is gegaan.

Snel duidelijkheid hierover zullen Ihans ouders niet krijgen. Het OM wil geen tijdstip noemen. Keijzer: 'We wachten op een aanvullend rapport van de ggd, dat misschien nieuwe onderzoeksvragen oproept.' Ze schat dat het eindrapport er op zijn vroegst begin volgend jaar zal zijn.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden