'Ze mogen ook blijven zonder aardig gezicht'

IRENE DE POUS

DEN HAAG - Guus Geurts beleefde gisteren de eerste van veertig dagen waarin hij niet zal eten. Op het Plein in Den Haag begon de milieudeskundige zijn vastenactie voor een eerlijker handels- en landbouwbeleid met een demonstratie.

Maar de kring van tien sympathisanten werd overschaduwd door witte en rode ballonnen, gitaarmuziek, gedichten, tientallen demonstranten en een dozijn camera's gericht op de jongen die al dagen het nieuws beheerst: Mauro Manuel.

Terecht hoor, vindt Geurts, want hij moet blijven. Toch is het jammer dat mensen niet zien dat het probleem veel groter is. 'We moeten zorgen dat er überhaupt geen vluchtelingen zijn.' Dan heeft hij het over wereldpolitiek en handelsverdragen, een eerlijke verdeling van de welvaart. Te ingewikkeld voor mensen om de straat voor op te gaan, denkt een sympathisant. 'Mensen willen een symbool en emotie.'

Op het Plein waren die volop aanwezig. 'Voor wie horen kan en voelen wil, wordt de onschuld nog dagelijks vermoord', draagt Freek de Jonge voor aan een doodstil publiek. 'Minister Leers, slaap zacht,' klinkt er op de melodie van Boudewijn de Groots Meneer de President.

De pleegmoeder van Mauro moet ervan huilen. Wanneer Mauro zelf het podium opklimt en de menigte ziet, moet hij slikken. 'Mauro moet blijven', scandeert het publiek.

De ict'er Erwin Kordes is in zijn lunchpauze naar het Plein gekomen. De laatste keer dat hij de straat opging om te demonstreren, was bij de anti-kernwapendemonstratie in de jaren tachtig. Hij staat hier omdat de zaak hem raakt.

Toch gaat het niet alleen over emotie, vindt Kordes. 'Dit is politiek en de mensen over wie de politiek gaat.'

Hij staat er niet alleen voor Mauro, maar voor alle jonge asielzoekers die al jaren in Nederland zijn. Wat hem betreft, moeten die allemaal kunnen blijven. Al zijn het er duizend. Dat Mauro een gezicht geeft aan die groep, is alleen maar goed, vindt hij.

Natuurlijk heeft Mauro mazzel gehad dat zijn pleegouders de weg naar de media wisten te vinden, zeggen Nel Rawie en Els Geelhoed uit Vlaardingen. Maar juist daarom moet het niet alleen om hem gaan.

'Voor iedereen die niet die mazzel heeft maar in dezelfde situatie zit, moet ook een regeling komen.' En hoewel zij hem een leuke jongen in een leuk gezin vinden, maakt dat in principe niet uit. 'Ook zonder aardig gezicht moeten jongeren die al zo lang hier zijn kunnen blijven.'

Aan iedereen die voorbijkomt, deelt Maaike Jong vanuit haar scootmobiel rode en witte ballonnen uit. 'Als we straks in een hart om Mauro heen staan, laten we die op.'

Jong is vanochtend speciaal uit Breda gekomen. Haar stem klinkt luid boven de presentaties uit als ze uitlegt waarom. 'Ik vind dat iedereen die langer dan vijf jaar in Nederland is, mag blijven. Laat Mauro het symbool zijn.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden