ZE LEGGEN VEEL UIT

JIP VAN RAALTE (13) UIT DEN HAAG, TWEEDE KLAS VWO,THEATERKLAS . OUDERS: PETER VAN RAALTE (54), ONDERNEMER, EN LILY PRIESTER (49), DOCENT KUNSTACADEMIE ....

TEKST KAROLIEN KNOLS . FOTOGRAFIE MARIJN SCHEERES

JIP Voor mijn vader, Peter, schaam ik me nooit.

MOEDER Dat is zo.

JIP Peter doet gewoon, maar mijn moeder, Lily, doet soms alsof ze een kind van 5 is. Als ze met vriendinnen is, doet ze altijd heel stoer. Of ze maakt grapjes over ons, domme grapjes. Dan schaam ik me kapot. (Tegen zijn moeder:) Jij bent eigenlijk de grootste baby van ons allemaal.

MOEDER Dat is ook zo.

JIP Als zij een melige bui heeft...

MOEDER Sociaal zijn. Dat vind ik het belangrijkste. Dat ze dat leren. We hebben ons pleegkind Robin zes jaar in huis gehad.

JIP Ik heb de meeste moeite met sociaal zijn.

MOEDER Als de afwas moet worden gedaan, gaat Jip altijd naar de wc. En dan zeggen de andere twee: hij heeft altijd een grote mond, hij krijgt nooit straf, hij drukt zich altijd.

JIP Maar ik word wel vaak afgezeken, als jongste.

MOEDERWeet je wat ik ook belangrijk vind? Dat onze kinderen doen waar ze gelukkig van worden.

JIP Peter is daar meer mee bezig. Die is ook meer beschermend dan mijn moeder. Stel dat ik uitga, dan zou mijn vader niet slapen voor ik thuis ben. Mijn moeder kan dat niet boeien.

MOEDER Nou, dat ligt aan het kind, Jip. Jij zoekt meer de grenzen op dan Lotte en Sam.

JIP Nou, Lotte doet dat ook wel.

MOEDER Jip vraagt al anderhalf jaar: mag ik een slokje bier? Ik denk echt dat hij het lekker vindt.

JIP Ik heb wel eens bier bij een vriendje gedronken.

MOEDERWij drinken nauwelijks. Ik helemaal niet, echt nooit, en Peter houdt wel van een wijntje, maar in zijn eentje trekt hij geen fles open. En we roken niet. JIP Zij zijn echt antidrank en antirook, heel erg. Als we op vakantie gaan en een hotelkamer ruikt naar rook, dan moeten wij van mijn vader meteen naar een andere kamer. Terwijl het ons niet boeit. Maar ze verbieden het niet hoor, roken. En ze zeggen ook niet: als je niet rookt, krijg je een auto.

MOEDER Dat vind ik goed, dat je dat zegt.

JIP Ze zeggen ook nooit: het gebeurt niet, want ik wil het niet. Ze leggen veel uit.

MOEDER Pappa is daar wel sterker in, om te zeggen: einde discussie, opzooien. Ik kan langer doorgaan.

JIP En dan praat ze ons een schuldgevoel aan. Dat is wel fucking irritant.

MOEDER Hé, ik ben anti-fucking, hè. En nu ga ik even pappa opbellen, want misschien kan hij nog wel wat zinnige dingen zeggen.

JIP Dan vraagt ze bijvoorbeeld: wie heeft er zin om mee naar het museum te gaan, dan zeggen we alledrie nee, en dan zegt ze: nou, oké, dan ga ik wel alleen...

MOEDER Hahahahaha.

JIP En dan gaat ze zielig doen.

MOEDER Ja, dat is waar, dan ga ik zielig doen! JIP Het is zo moeilijk om positieve dingen over je ouders te zeggen. Nou ja, ik vind het goed dat je altijd met ze kunt praten. En wat ik ook goed vind, is dat ze met school niet zo achter me aan zitten.

MOEDER Jij kan je er soms wel over verbazen dat andere ouders vaak helemaal niet thuis zijn.

JIP Ik ben juist verbaasd dat het hier anders gaat. Wij eten altijd met elkaar. Mij boeit het niet, samen eten. Ik had vanochtend de eerste twee uur vrij, maar dan moet ik toch mee ontbijten. Terwijl, als ik mijn ontbijt zelf in de keuken maak en voor de tv opeet, gaat het allemaal sneller.

MOEDER Nog meer? JIP Opdrachten vind ik heel vervelend. Of als mijn ouders van een mug een olifant gaan maken. Of als ze er van alles bij gaan halen. Dan word ik helemaal gek.

MOEDER Peter is dan meer de prater. Peter is...

JIP Zachter dan jij.

MOEDER Peter vindt het vervelend als er na een ruzie een rotte verstandhouding is. Ik vind: als je mot hebt, ga je het niet meteen goedmaken. Dan kun je beter wachten tot je weer logisch en verstandig kunt nadenken en praten.

JIP Bij mijn moeder heb ik het altijd alsnog fout gedaan, ook als zij komt praten.

MOEDER Zeg, zal ik papa bellen? (Tegen vader:) Peet, wat hadden wij voor ogen toen we kinderen kregen? VADER Nou, ik kan het eigenlijk niet uit mijn strot krijgen, maar enige normen en waarden... Ze mogen best nukken hebben, maar ik ben er niet van gediend dat ze me niet aankijken als ik met ze praat, of dat hun lichaamstaal onprettig overkomt, laat staan dat ze zich in grove bewoordingen uitlaten.

MOEDER Ze maken ons niet uit voor teringtrut of wat dan ook, zoals in veel andere gezinnen.

VADER Onze kinderen hebben veel vrijheid, maar ze gaan er heel zorgvuldig mee om. Dus als wij dan weer eens te veel hameren op de regels, zeggen zij wel eens: godver, we zijn al zo braaf, mag het een keer zonder jullie commentaar verkeerd gaan?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden