Ze is Afro-Amerikaans, vrouw, selfmade, gezet en gek op honden, wat wil een Amerikaan nog meer?

Oprah krijgt een trog gal over zich heen en niemand wil de beslapen bedden van de Serious Request-dj's.

Aaf Brandt Corstius

Bonen

Oprah for president, ja, allicht, dat vond iedereen die met Oprah in de middag is opgegroeid allang. Appeltje-eitje. Genoeg geld om alle armen van Amerika te redden, een gezonde geest, ze kan praten als, welnu, Oprah, ze kan lezen, sterker nog, ze leest ook echt boeken én ze verstopt iedere dag cadeautjes onder je stoel. Ze is Afro-Amerikaans, vrouw, selfmade, gezet en gek op honden - wat wil een Amerikaan nog meer?

Zelfs Ivanka Trump was weg van Oprah's viral gegane speech over #MeToo bij de Golden Globes. Ze twitterde: 'Ik zag net Oprah's inspirerende speech bij de Golden Globes. Laten we allemaal samen komen, vrouwen en mannen, en tezamen roepen: #TimesUp!'

HAHAHA! dacht het internet. Alyssa Milano, voorvechtster van de MeToo-beweging, twitterde terug: 'Top! Je kunt een mooie donatie overmaken naar het Time's Up-fonds, dat opgericht is om slachtoffers, zoals die van je vader, te helpen.'

Ondanks het feit dat zelfs leden van de familie Trump vonden dat Oprah inspirerend was, werd er ook een trog gal over Oprah opengetrokken. Want dat krijg je als je mogelijkerwijs over twee jaar voor het presidentschap zou willen gaan.

Komisch leesvoer, die lijst van Oprahs Slechte Daden in het Belgische Nieuwsblad. Want de schandalen die ze aan haar broek gehad heeft, zijn allemaal even wonderlijk.

Wie heeft er bijvoorbeeld ooit een schandaal gehad over magische bonen? Oprah! 'Dr. Oz die vaak in haar show aantrad om gezondheidsadvies te geven (...) promoot behandelingen zonder wetenschappelijke basis, inclusief met magische bonen.' Wie deed de vleesprijzen kelderen? Oprah! Wie promootte een non-fictieboek vol leugens? Oprah! Wie zei er dat racisten moesten sterven - in een interview over een film van haarzelf die door Harvey Weinstein geproduceerd was? Oprah!

Maar ach, we weten dat je met nog een hoop meer op je kerfstok het Witte Huis kunt enteren. We blijven vol hoop op Oop.

Bedden

Beetje pijnlijk: de kringloopwinkel in Twello komt niet af van de bedden waarop de dj's van het Glazen Huis deze Kerst geslapen hebben. 'Om die reden heeft de eigenaar nu besloten de prijs drastisch te verlagen', schrijft de Telegraaf. En dat terwijl een medewerker van de kringloop in de begindagen nog enthousiast tegen Omroep Gelderland riep: 'De prijs kan wel omhoog, maar niet omlaag.'

Het is natuurlijk niet elke dag dat je als kringloopwinkel te Twello de mogelijkheid krijgt om drie blankhouten, zo te zien extreem-budget-Ikea-bedden, aan te bieden waarop Serious Request-dj's Domien Verschuuren, Angelique Houtveen en Sander Hoogendoorn hebben geslapen. Daarom vroeg kringloopwinkeldirecteur Hans Hekkert aanvankelijk 75 euro per bed. Maar niemand wilde ze. Nu is de prijs verlaagd naar 25 euro.

Het debacle'tje met de kringloopwinkel lijkt symbool te staan voor de tanende aandacht voor het Glazen Huis en Serious Request. Elk jaar wordt er minder geld opgehaald. Dat is jammer omdat de stille rampen in de wereld, waarvoor de acties altijd zijn, daardoor minder donaties krijgen. Maar het is ook een teken dat het Glazen Huis - het inmiddels vermoeide concept waarbij er op een stadsplein dag en nacht een meute mensen in donsjacks naar drie al even vermoeide dj's in een plantenkas staan te kijken - wellicht door een nieuw idee vervangen moet worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden