'Ze hebben het wel een beetje verbruid'

De sfeer bij de ontruiming van krakersbolwerk Ubica vrijdagnacht, was grimmig. Tien krakers, die onder meer gooiden met verf en vuurwerk, zijn opgepakt.

UTRECHT - Het indringende geluid van slijptollen klinkt urenlang op het afgezette Stadhuisplein. In het kraakpand Ubica zijn politiemensen tot zaterdagmiddag bezig om de laatste krakers uit het pand te krijgen. Zij hebben zichzelf vastgeketend aan ijzeren pijpen die in beton zijn gegoten.


De laatste stuiptrekkingen van het bekendste kraakpand van Utrecht, met de grote ruggegraat erop geschilderd, zijn goed te volgen vanaf de terrasjes voor het stadhuis. Veel (ex)krakers en andere nieuwsgierigen komen er een kijkje nemen. Sommigen zeggen er nostalgisch van te worden om hier het einde van een tijdperk te aanschouwen.


'Die krakersburcht met zwart geklede types met honden hoorde bij Utrecht', zegt Elske (47). Haar dochter Luus (9) kijkt gefascineerd bij de afzetlinten naar het raam op de eerste etage, waarachter mannen in overalls de ketenen proberen open te krijgen. Van de kraker is een plukje haar te zien. 'Mama, wat is kraken?', vraagt Luus.


Anderen vinden dat de krakers met hun gewelddadige actie de sympathie hebben verspeeld. Vrijdagnacht gooiden zij met latexverf gevulde ballen en vuurwerk naar de politiemensen, vanaf het dak van Ubica. Zij staken autobanden in brand op het plein. De sfeer was zo grimmig dat de Mobiele Eenheid werd ingezet.


'Ik zal de krakers als buren missen, we waren op ze gesteld. Maar vannacht hebben ze het wel een beetje verbruid', zegt eigenaar Steef Schinkel (65) van het Schiller Theater om de hoek. Hij zat met zijn neus bovenop de actie en heeft de brandweer van koffie voorzien. 'Hier kon geen theatervoorstelling tegenop.'


Gemeentelijke schoonmakers hebben nu hun handen vol aan het verwijderen van verf van het stadhuis en de straatstenen. De politie is tot ongeveer drie uur zaterdagmiddag bezig met het ontketenen van de laatste van de tien krakers. Zij zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. Daarvoor was de gemeente al begonnen met het dichttimmeren van de ramen met planken. Het pand is meteen onbewoonbaar verklaard.


De krakers konden aanvankelijk rekenen op opvallend veel goodwill van de gemeente, vanwege de geschiedenis van het monumentale pand. De matrassenwinkel die er in was gevestigd, was in 1989 in vlammen opgegaan. Het pand stond te verkrotten totdat het in 1992 werd gekraakt en door die eerste bewoners werd opgeknapt. Eigenaar is de beruchte Utrechtse huisjesmelker Wim Vloet. Hij weigerde jarenlang iets te ondernemen. Tot grote opluchting van de gemeente wist een projectontwikkelaar de eigenaar wel te overreden het pand van de hand te doen. Die wil er nu een hotel van maken.


De gemeente wilde de krakers tegemoet komen door hen vervangende woonruimte aan te bieden. Maar ze vonden ons aanbod niet goed genoeg, zegt wethouder Gilbert Isabella (PvdA), die een kijkje komt nemen. 'Ze wilden het monumentale postkantoor betrekken. Dan houdt het op een gegeven moment op.'


Burgemeester Wolfsen praat ondertussen met de zichtbaar ontdane uitbaters van de aangrenzende Griekse snackbar, die besmeurd is met verf. Wolfsen vindt de actie van de krakers 'buitenproportioneel'. 'Er is zo veel schade en overlast veroorzaakt. Tientallen politiemensen en gemeenteambtenaren zijn ingezet, allemaal van publiek geld.' Wolfsen wil er alles aan doen, zegt hij, om de schade te verhalen op de krakers. 'We weten precies wie ze zijn. Dit kan wel eens heel vervelend voor hen worden.'


De krakers zeggen dat ze niet anders konden, nadat vrijdagmiddag ook de rechter in hoger beroep had geoordeeld dat zij moesten vertrekken. 'Wij wilden niet lijdzaam toekijken hoe ons pand wordt teruggegeven aan een criminele huisbaas en er een of ander yuppenhotel in komt', zegt hun spreekbuis Jochem (26).


Jochem doet er deze middag alles aan om het bezoedelde imago van de krakers op te vijzelen. Hij biedt de omwonenden en ondernemers in de buurt zijn excuses aan en beklemtoont dat de verf afwasbaar is. Later probeert hij het handjevol sympathisanten van het plein te sturen dat niet had vernomen dat de geplande demonstratie om zes uur niet doorgaat. Daar duikt ook studente Joanna op, de bekendste Nederlandse antimonarchist. Op het van politiebusjes vergeven plein doet zij ongestoord aerobicsoefeningen. Dit clubje zwart geklede jongeren oogt eerder melig dan vervaarlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden