Ze had graag verder gewerkt aan haar populariteit

De Fransen moeten niet veel van haar hebben. Maar haar imago als goudvis is onterecht. Trierweiler kreeg een relatie met Hollande toen niemand een cent voor zijn kansen gaf.

'Trouw haar niet. We houden niet van haar!', riep een vrouw tegen president Hollande tijdens een bezoek aan Dijon. Valérie Trierweiler is impopulair: ze wordt gezien als bits, arrogant en jaloers. Een rechtse afgevaardigde noemde haar Valérie Rottweiler. Haar vertrek uit het Elysée is een persoonlijk drama. De vrouw die helemaal geen première dame wilde zijn, leek eindelijk een beetje gewend aan het liefdadigheidswerk, toen ze door Hollande buiten de deur werd gezet.

Trierweiler (1965) debuteerde als journaliste bij het kleine blad Profession Politique. Ze promoveerde al snel naar Paris Match, nadat een redactrice van het weekblad had gezien hoeveel indruk Trierweiler op de toenmalige president Mitterrand maakte. Het inzetten van jonge, mooie vrouwen is een beproefde tactiek in de Franse journalistiek, die niet zelden tot een relatie of huwelijk leidt. 'Vrouwelijke collega's, neuk nuttig, u heeft een kans om uzelf terug te vinden als première dame van Frankrijk', twitterde sportjournalist Pierre Salviac in juli 2012.

Het imago van Trierweiler als goudvis is echter onterecht. Ze kreeg een verhouding met François Hollande in 2005, toen niemand een cent voor zijn kansen gaf. Binnen de Parti Socialiste werd hij smalend Monsieur 3 Procent genoemd, naar zijn score bij een opiniepeiling.

Trierweiler speelde een rol bij de opmars van Hollande en ervoer de overwinning van mei 2012 als een triomf. Als première dame wist zij zich echter nog sneller impopulair te maken dan de president zelf. Achtergrond was haar rivaliteit met Ségolène Royal, de ex-vriendin van Hollande en moeder van zijn vier kinderen. In juni 2012 stuurde Trierweiler een tweet waarin zij de tegenstander van Royal bij de verkiezingen succes wenste. Sinds die tijd was zij voor het Franse publiek de jaloerse heks.

Ook Hollande was woedend, omdat zij een privévete publiek had uitgevochten. Royal zelf commentarieerde even vilein als profetisch: 'Ze kan zich beter druk maken om de volgende.' Ze bedoelde de volgende vriendin van Hollande.

Trierweiler heeft altijd moeite gehad met haar rol van première dame. Ze zag zichzelf als een onafhankelijke vrouw, niet als 'partner van'. 'Ik ben er niet voor de versiering', zei ze. En: 'Ik laat me niet beteugelen.' Zulke uitspraken droegen verder bij aan haar impopulariteit. Door veel Fransen werd ze gezien als iemand die wel genoot van de status van het Elysée, maar haar neus ophaalde voor de bijbehorende verplichtingen.

Haar mogelijkheden buiten het Elysée bleken echter beperkt. Het is moeilijk onafhankelijke journalistiek bedrijven als je de vriendin van de president bent. De laatste jaren schreef zij slechts een literaire kroniek in Paris Match. Gaandeweg werd ze steeds meer een gewone première dame, die aan de zijde van Hollande staatsbezoeken aflegde, met Afrikaanse weeskinderen danste en aanschoof bij liefdadigheidsdiners. 'Ik heb geaccepteerd dat ik een publieke figuur ben geworden', zei ze in Le Monde, 'nadat ik dat eerst onbewust geweigerd heb.'

Het charmeoffensief leverde vooralsnog weinig op. Blijkens een enquête voor Le Parisien was Trierweiler met 8 procent de impopulairste première dame, ver achter Carla Bruni (28 procent), Danielle Mitterrand (40 procent) en Bernadette Chirac (46 procent). Ze had graag verder gewerkt aan haar populariteit, maar of dat zou zijn gelukt, blijft de vraag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden