Ze bestaan echt, de Teletubbies

De ingezonden brieven van 9 juli.

Beeld EPA

Brief van de dag: Ontroerend in hun ongemak

Wat een een prachtige foto van Merkel en Hollande in de Volkskrant van 7 juli. Ze bestaan echt, de Teletubbies. Ontroerend in hun ongemak. Misschien wordt het nog wel wat in Europa.

Jan H. van de Riet, Heemstede

Giro 555

Het Griekse volk heeft de moed gehad op democratische wijze 'nee' te zeggen tegen het kapot bezuinigen van de economie door de trojka. Door alle bezuinigingen leeft inmiddels eenderde van de Griekse bevolking en eenderde van de Griekse kinderen onder de armoedegrens. Er is een tekort aan medicijnen en mensen eten uit vuilnisbakken. Is dit wat we met z'n allen voor ogen hebben in Europa? Los van de vraag welke rol de Griekse regeringen het afgelopen decennium hebben gespeeld, stel ik voor giro 555 te openen en een humanitaire hulpactie op touw te zetten voor de arme bevolking in Griekenland. Laten we deze mensen niet in de steek laten.

Inge Hogenbijl, Soest

Drachmes

Hoe waardeloos euro's zijn, blijkt wel als ik met de kleinkinderen Monopoly speel, ik op een hotel kom, niet genoeg Monopolygeld heb om te betalen, euro's aanbied die categorisch worden geweigerd. Wie naar Griekenland gaat, moet bij de ingang drachmes kopen en daarmee kun je al je kosten betalen. Ook Grieken kunnen in eigen land alleen met drachmes betalen, die ze kunnen kopen met de euro's onder hun matras. De Grieken kunnen drachmes drukken bij de vleet, voor de lonen, voor de pensioenen.

Dat het kan en werkt, bewees minister Lieftinck na de oorlog: al het geld in omloop was in één keer waardeloos, alle Nederlanders kregen één tientje en van het waardeloos verklaarde geld moest je eerst aantonen hoe je eraan kwam voordat gewisseld mocht worden tegen de nieuwe gulden. Al het zwarte geld in één keer uit de markt.

Andreas Schelfhout, Oudwoude

Onder curatele

Dank aan Yvonne Hofs voor haar heldere verhaal (Vonk, 4 juli). Als Europa Griekenland redt, wat garandeert ons dat zij het daarna beter zullen doen? Zij zijn al vijf keer eerder failliet gegaan sinds 1826, dus er lijkt niet voldoende competent financieel kader aanwezig. Als een Nederlandse burger te veel schulden maakt en die niet terug kan betalen, kan er een oplossing zijn: de Wet Sanering Natuurlijke Personen. Die houdt in dat je een aantal jaren onder curatele wordt gesteld en dan zoveel mogelijk terugbetaalt. De rest wordt kwijtgescholden (dat is 'de schuld' die de leningverstrekkers moeten dragen).

Als wij Griekenland redden, dan moet daar iets tegenover staan. Er moet een goed belasting- en inning-systeem worden ingevoerd. Dat kan door het land minstens vijf jaar onder curatele te stellen door alle ministersposten te voorzien van een extra minister vanuit de EU die bij alles meekijkt. Dat kost veel geld, maar als de Grieken gewoon doorgaan zoals ze altijd hebben gedaan, draaien wij er uiteindelijk weer voor op. Om Yvonne Hofs te citeren: 'Iedereen weet dat een schuldenaar niet leert van zijn fouten als hij steeds wordt gered.' Dat heeft Griekenland al vijf keer bewezen.

Anneke Overbosch, Ulicoten

Vier verschillende jongens

Daar stonden ze, vier jongens op de foto op een rij. Vier verschillende jongens. Toch werden zij bij de diploma-uitreiking voor het gemak als één en dezelfde persoon behandeld. Een massafelicitatie.

Daar sta je dan. Als jongens die hun vwo-diploma hebben gehaald. Allemaal met je eigen verhaal. De ene doet aan topsport, de ander maakt muziek, weer een ander is een buitenbeentje. Waarom was dit afscheids-praatje zo pijnlijk?

'Die jongens die je al die tijd niet uit elkaar kon houden', grapte de docent. En zo voelde het ook. Geen praatje over bijzondere prestaties, gebeurtenissen, inzichten die je als persoon maken tot wie je bent. Maar op basis van één enkel kenmerk, de bruine huid, als een groep behandeld. Eén pot nat. Geen persoon meer.

Kwetsend? Daar moeten ze toch tegen kunnen? Inderdaad, dit is anders. Kwetsen is bewust. Dit onbewuste, vanzelfsprekende racisme ontkent de individu en reduceert de persoon tot een lege buitenkant. En daarbij vergeleken valt kwetsen inderdaad wel mee.

Sally Schlebaum, Leiden

Pensioengedoe

Het kabinet wil het pensioensysteem veranderen, omdat nu 'werknemers van 45 jaar en ouder in feite gesubsidieerd worden door hun jongere collega's (Ten eerste, 7 juli). Die jongere collega's worden vanzelf 45 jaar en profiteren dan op hun beurt van de jongeren tot 45 jaar in hun kielzog.

Opnieuw een voorbeeld van nodeloze extra regelgeving die ook weer geld gaat kosten. Daar komt dan nog bij dat Klijnsma verwacht dat de overgang jaren gaat duren. Wat een gedoe zeg!

Hans Schneymann, Groningen

Stigmatiserend

Wendy Meerman schrijft dat zij niet begrijpt waarom etnisch profileren op zoveel weerstand stuit, terwijl niemand bezwaar maakt tegen screeningen op darmkanker onder 55-plus- sers of uitstrijkjes onder vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Daar zit immers ook een risicoprofiel achter (Geachte redactie, 8 juli).

Het verschil lijkt me zo duidelijk dat het me verbaast dat ze dat zelf niet zag. Screeningen op darmkanker en baarmoederhalskanker gebeuren op basis van vrijwilligheid. Je wordt ertoe uitgenodigd als je tot de risicogroepen behoort, en kunt zelf besluiten of en, zo ja, wanneer je jezelf laat onderzoeken. Die screeningen vinden plaats achter gesloten deuren, en niet in het openbaar. Daardoor hebben ze geen vernederend en stigmatiserend karakter.

Anne Pek, Amsterdam

Huurverhoging

Toch grappig, die huurverhoging. Die mag zo hoog zijn als, of nog iets hoger dan, de inflatie. Nu weet iedereen dat de huurverhoging de grootste veroorzaker is van de inflatie. Eigenlijk is het dus zo dat de huurverhoging zo groot mag zijn als de huurverhoging (of nog iets groter). Wie heeft het eigenlijk bedacht?

Anne Wijtsma, Sneek

Airbag

Na het ongeval in de Tour de France op 6 juli ga je toch eens piekeren hoe blessures te voorkomen. Een airbag in het stuur lijkt me een aangewezen mogelijkheid. Als die verplicht wordt, is het extra gewicht geen punt.

Pieter Hartog, Alkmaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden