Zdenek Miler (90), bedenker van het molletje, overleden

Het idee kwam toen hij op een avond tijdens het wandelen over een molshoop struikelde. Een mol, dat moest de hoofdpersoon worden in de animatiefilm die hij aan het maken was. Het bleek een gouden inval: Zdenek Miler, die woensdag op 90-jarige leeftijd overleed, creëerde met het Molletje (Krtek in het Tsjechisch) een wereldwijd geliefd personage.

Hoe het Molletje aan zijn broek kwam (1956) heette de allereerste korte animatiefilm waarin Krtek optrad. Miler zou er nog 48 maken; zijn laatste film over het bijzonder behulpzame molletje dateert uit 2002.

In al die jaren veranderde er weinig aan de fraaie, heldere animatiestijl, en ook de inhoud van de films bleef even grappig en onschuldig. Eén van Milers belangrijkste regels was dat er geen geweld in de verhalen voorkwam. In zijn lange carrière maakte Miler verscheidene andere animatiefilms, waaronder een reeks over een krekel. Hij werd erkend als een groot animator, opgeleid aan de Praagse kunstacademie en begonnen bij de befaamde Barrandov-animatiestudio, waar ook de poppenanimatie Buurman & Buurman vandaan komt. Twee keer werd Milers werk op het filmfestival van Venetië bekroond.

Het Molletje was een belangrijk Tsjechisch exportproduct. Vooral in Duitsland en Japan was hij zeer populair, maar ook in Nederland werden de filmpjes jarenlang op televisie uitgezonden in Het programma met de muis.

YOUP VAN 'T HEK WORDT PROFESSOR In Delft

Cabaretier en NRC-columnist Youp van 't Hek zal in maart, april en mei 2012 de rol van Cultural Professor bekleden aan de TU Delft. Elk jaar nodigt de TU een kunstenaar uit om een aantal maanden een gastcollege te verzorgen. Het thema dat Van 't Hek heeft gekozen voor zijn gastcollege is 'los van alles', dat betekent volgens de cabaretier: 'kleuren buiten de lijntjes, terwijl er wel iets moois wordt gemaakt'. Van 't Hek hoopt de TU-studenten in zijn lessen een andere vorm van denken en vrolijkheid in hun vakgebied te doceren. Hij zal op 8 mei zijn nieuwe functie beginnen met een openbare lezing in de aula van de universiteit, gevolgd door zes besloten colleges en een openbare 'uittree-rede' op 11 mei. Aanmeldingen voor de openbare lezingen beginnen half januari op de site van de TU.

Waar Heeft de Wereld het over?

Wereldwijd #Grammy's

Gisternacht zijn in Los Angeles de nominaties bekend gemaakt van de Grammy's, de belangrijkste muziekprijzen. Kanye West sleepte de meeste nominaties in de wacht en maakt kans op zeven prijzen, waaronder voor beste nummer van het jaar (All of the Lights) en beste rap-album (Watch the Throne, samen met Jay-Z). Adele maakt kans op zes onderscheidingen, voor onder meer het beste album (21) en beste nummer (Rolling in the Deep). Voor de beste plaat van het jaar zijn naast Adele ook Foo Fighters (Wasting Light), Lady Gaga (Born This Way), Bruno Mars (Doo-wops & Hooligans) en Rihanna (Loud) genomineerd. De winnaars worden bekend gemaakt op 12 februari.

Filmrechten van bestseller Rendez-Vous verkocht

De filmrechten van het boek Rendez-vous van Esther Verhoef zijn verkocht aan producent Millstreet Films. De opnamen staan gepland voor volgend jaar. In Verhoefs thriller vertrekt Simone (34), met haar gezin naar Frankrijk. Samen met haar man bouwt ze een landhuis om tot een hotelletje. Simone krijgt een affaire met een van de bouwvakkers en haar droombeeld verandert langzaam in een nachtmerrie. De film moet in 2013 in de Nederlandse bioscopen draaien.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden