'Zat de BSE in het veevoer?', vragen de boeren in Bellingwolde

Veehouder P. Beerepoot heeft tot woensdagavond voor zijn omgeving geheim weten te houden dat op zijn bedrijf een onderzoek gaande was naar een geval van de gekkekoeienziekte BSE....

Van onze verslaggeefster

VRIESCHELOO

'Is het via het voer binnengekomen?' is de vraag die woensdagavond als een lopend vuurtje door het dorp van 9500 inwoners ging. Als de besmetting via het veevoer overgebracht is, kan de ziekte namelijk meer veehouders in Bellingwoude treffen. Maar het kan ook via de afstamming van de koe Candy Can Be zijn. Het antwoord op die vraag zal volgens het ministerie van Landbouw nog een paar dagen op zich laten wachten.

M. Wachtmeester, locoburgemeester van Bellingwoude, bezocht woensdagavond veehouder Beerepoot om namens het gemeentebestuur medeleven te betuigen. De weg voor de boerderij werd afgezet om te voorkomen dat nieuwsgierigen het afvoeren van de negentig koeien

donderdagochtend zouden bemoeilijken.

Beerepoot zei dat hij nog geen idee had hoe Candy Can Be de ziekte heeft opgelopen. Hij neemt al jaren voer af van dezelfde grote bedrijven.

Toen vorig jaar in Nederland twee koeien op bedrijven in Wilp en Kollum BSE bleken te hebben, ervoer de rundvleessector dat als een zware slag. De BSE-vrije status van Nederland werd namelijk gekoesterd.

Nadat uit onderzoek van de betreffende boerenbedrijven en hun vee bleek dat de ziekte zich niet verspreid had, haalde de sector weer opgelucht adem. Het derde geval komt als een grote en onaangename verrassing.

De vleessector probeert juist weer het vertrouwen terug te winnen van de consument, die na de varkenspestcrisis en alle eerdere commotie rond BSE, zich gedeeltelijk van vleesconsumptie afkeerde.

Voorzitter J. Ramekers van de Centrale Organisatie Vleessector (COV) noemt de nieuwe uitbraak 'een drama'. 'We waren net hard aan het werk om een aantal landen in het Midden-Oosten zover te krijgen dat ze weer Nederlands vlees wilden hebben.

Die landen zitten nu nog dicht wegens de vorige gevallen van BSE. Het zal dus heel moeilijk worden die op korte termijn open te krijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden