Zapatero weigert met Basken te praten over vrijstaat

De Baskische premier Juan José Ibarretxe heeft gedreigd tegen de zin van de Spaanse regering een referendum te houden over meer zelfbeschikking, als premier José Luis Rodriguez Zapatero blijft weigeren te onderhandelen over meer autonomie....

ANP

Ibarretxe zei dat hij niet naar de Spaanse hoofdstad was gekomen 'om met deuren te slaan', maar dat zijn plan een 'geweldige kans' was vriendschappelijke betrekkingen tussen Spanje en de noordelijke regio aan te gaan. Als Spanje volhardt in zijn weigering, zal hij de Basken raadplegen in een referendum.

Zapatero verklaarde dat gedurende zijn ambtstermijn het plan van de Ibarretxe om van Baskenland een met Spanje geassocieerde vrijstaat te maken nooit wordt verwezenlijkt. Hij ontving Ibarretxe met 'zijn gebruikelijke vriendschappelijke gebaren', schreef oppositiekrant El Mundo. Maar een echte lach kon er bij Zapatero niet van af.

De voorzitter van het Baskische parlement heeft vrijdag het 'plan-Ibarretxe' ingediend bij het Spaanse parlement in Madrid. Oppositiepartij PP is tegen de behandeling ervan, maar de regeringspartij PSOE wil het wel in de kamer bespreken én verwerpen. Het Baskische parlement heeft het 'plan-Ibarretxe' op 30 december met een krappe meerderheid goedgekeurd. Het behelst uitbreiding van de huidige autonomie tot welhaast onafhankelijkheid. Ook zou uitvoering ervan tot een vermindering van het geweld door ETA leiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden