Zanger en tekstdichter Drs. P overleden

Zanger, dichter en tekstschrijver Drs. P is zaterdag op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Hij overleed door ouderdom. Dat heeft zijn uitgever Vic van de Reijt zondag bekendgemaakt.

Redactie
Drs. P. in 2004. Beeld ANP
Drs. P. in 2004.Beeld ANP

Bij het grote publiek werd Heinz Polzer, zoals hij eigenlijk heette, vooral bekend door zijn liedjes als Veerpont ('Heen en weer'), Dodenrit ('Trojka hier, trojka daar'), De zusters Karamazov en Het Trapportaal.

'Met zijn fantasierijke, aanstekelijke en soms onnavolgbare liedjes en gedichten liet drs. P generaties Nederlanders - jong en oud - genieten van onze taal', zegt minister Jet Bussemaker in een reactie. 'Drs. P was een taalkunstenaar die liet zien en horen dat taal een bron van plezier kan zijn. Laten we zijn werk koesteren.'

Drs. P had zijn populariteit te danken aan zijn krakerige stemgeluid, plechtig-droogkomische zang- en verteltrant en keurig uiterlijk in combinatie met de taalvaardigheid en humor in zijn nummers.

Hij heette eigenlijk Heinz Hermann Polzer en was afgestudeerd in de economie. Zijn artiestennaam Drs. P verwijst dan ook naar de titel doctorandus die Polzer behaald had.

Hij werd geboren in Zwitserland, als zoon van een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader.

Optredens

Na de oorlog werkte hij als redacteur en copywriter. Vanaf begin jaren vijftig trad hij veel op in theaters, cafés en bij studentenverenigingen. Zijn grote doorbraak kwam in de jaren zestig met zijn liedjes. Hij werd daartoe aangespoord door zijn oud-reclamecollega Willem Duys, die ook zijn pseudoniem bedacht en hem liet optreden in zijn show.

In 2012 trad Drs. P. voor het laatst op, bij de verschijning van de bundel van zijn complete oeuvre en acht cd's Drs. P. Compilé Complé.

Naast zijn eigen optredens leverde hij teksten voor andere artiesten, als Adèle Bloemendaal, Hetty Blok en Gerard Cox. Ook werkte hij samen met cabaretier Ivo de Wijs. Hij verdiepte zich verder in het schrijven van verzen.

Voor zijn werk ontving hij diverse prijzen en onderscheidingen, waaronder de de Gouden Harp, een Edison, de Blijvend Applaus Prijs, de Tollensprijs en de Frans Banninck Cocq-penning van de stad Amsterdam.

Drs. P trad tot op hoge leeftijd op. Toen hij 77 was, stopte hij met zangoptredens. Twee jaar geleden trok hij zich terug uit de openbaarheid.

Drs. P in 1978. Beeld ANP
Drs. P in 1978.Beeld ANP

Dodenrit

Eén van de bekendste liedjes van Drs. P was Dodenrit, over de tocht van een gezin naar Omsk. De gezinsleden worden in hun slee achtervolgd door hongerige wolven en moeten één voor één opgeofferd worden om tijd te rekken. Uiteindelijk eten de wolven alle gezinsleden op. 'Ja Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden