Zandvoort hard voor etterbakjes

De gemeente Zandvoort wil harde maatregelen treffen tegen jongeren die het strandplezier bederven. Jongens die vrouwen lastigvallen, kunnen rekenen op een strandverbod....

Van onze verslaggeefster

Zondag werd een 28-jarige man mishandeld op station Haarlem, het overstappunt voor degenen die naar het strand willen. Hij sprak een groep Marokkaanse jongeren aan op hun wangedrag en kreeg klappen. Treinreizigers hebben volgens getuigen de mishandeling gefotografeerd en opgenomen. De politie heeft nog geen foto's of banden. Eerder werd een meisje aangerand op hetzelfde station.

De overlastgevende jongeren komen meestal uit Amsterdam, stappen in Haarlem even uit om te rellen en gaan vervolgens richting strand. 'Het is een hele lange keten waar zij overlast veroorzaken', zegt woordvoerder Van Heemst van de gemeente Zandvoort. Alleen door een 'harde aanpak' langs het hele traject kunnen de problemen volgens hem worden aangepakt.

'De inwoners van het dorp voelen zich onveilig en geïntimideerd.' Volgens hem gaat het om ruim honderd jongeren tot 24 jaar oud, overigens niet alleen Marokkanen. Ook 11-jarige knaapjes doen volop mee met het pesten van badgasten. 'Dat zijn nog kinderen. Ongelofelijk', aldus de gemeentewoordvoerder.

Vooral op de topdagen wanneer zo'n 80 duizend mensen op het strand liggen, komen de jongens in actie. Al langer veroorzaakt een aantal jongeren overlast op het strand, zeker na wat biertjes. Maar deze specifieke groep handelt echt respectloos, aldus Van Heemst. Ze hebben een grote mond, slaan er willekeurig op los en vallen vrouwen lastig.

'We zullen keihard tegen ze optreden. En alles doen wat juridisch mogelijk is', zegt Van Heemst. Hij praat van strandverboden, hoge boetes en celstraffen. Afgelopen weekend zette de politie Kennemerland extra agenten in die zo'n zestig personen aanhielden. De vergrijpen varieerden van wildplassen, vrouwen lastigvallen tot relschoppen.

In de trein zelf is het volgens de spoorwegpolitie 'redelijk rustig'. Al reed er 29 en 30 mei wel een grote groep reizigers mee die zich ernstig misdroeg. Overlast op het Zandvoorttraject is er alleen op warme dagen. Drie jaar geleden was de situatie ernstiger, zegt hij. Toen werden in mei 33 Marokkaanse jongeren gearresteerd wegens aanranding, beroving en mishandeling. Sindsdien houdt de NS op warme dagen extra toezicht op de stations.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden