Zandkruiersland bestaat, maar alleen in Loosbroek

Ze hadden ja gezegd, toen uitgever Wolters-Noordhoff hun vroeg een volledige lijst van carnavalsplaatsnamen op te stellen voor een speciale kaart over Nederland in carnavalstijd....

Aanleiding was de publicatie afgelopen najaar van de nieuwe Bosatlas van Nederland, waarin ook een themakaart over carnavalsplaatsnamen is opgenomen. Het regende boze mailtjes bij Wolters-Noordhoff van carnavalsverenigingen die hun dorp niet terugvonden. ‘Voor de leesbaarheid van de kaart hebben we keuzen moeten maken’, aldus de uitgever.

Maar de uitdaging lag er. De mannen van het Bossche carnavalsmuseum gingen voortvarend aan de slag. Ze schreven alle gemeenten aan: hoe heten jullie tijdens carnaval? ‘En ook alle dorpen, onderdorpen, gehuchten, buurtschappen en geannexeerde gebieden’, aldus coördinator Frits Cornelisse.

Die rondgang leverde uiteenlopende reacties op. Sommige gemeenten meldden heel formeel dat het verzoek ‘in behandeling was’. Voorschoten mailde terug dat het geen carnaval viert, maar dat het echt wel feest kan vieren, bijvoorbeeld tijdens de paardenmarkt. Woudrichem meldde sip dat de carnavalsvereniging het loodje had gelegd. Overasselt had geen carnavalsnaam, maar heeft er speciaal eentje aangenomen (Strandjuttersrijk). Den Haag zei eerst dat het geen carnavalsnaam had, maar later weer wel: Kreesiedentie.

En toen waren er dus 589 namen, die Wolters-Noordhoff keurig op een kaart heeft gezet. Vrijdagmiddag werd hij in het Oeteldonks Gemintemuzejum onthuld. Op de kaart, te raadplegen op de site van de uitgever, is te zien dat carnaval ook in Groningen en Friesland wordt gevierd. Kloosterburen is het meest noordelijke dorp en heet Kronkeldörp.

Maar de kaart, ook wel gekscherend de Hos-atlas genoemd, was nog niet klaar, of er kwamen al mailtjes binnen over lacunes en fouten. Dat Oosterhout geen Kaaiegat heet, maar Kaaiendonk. Of nog erger: Kampen (Uiendonk) en Vaassen (Rossumdaerp) staan er helemaal niet op, en ook Loosbroek (Zandkruiersland) niet. Van de Laar: ‘We hebben alle gemeenten aangeschreven, dus die fouten kunnen we mooi op hen afschuiven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden