Zalvende aflevering Andere Tijden tegen voetbalkater

Lang leve Uitzending Gemist. Want na een voetbal-sof in Sofia is er gelukkig nog een zalvende aflevering van Andere Tijden.

null Beeld
Beeld

Het enige hoogtepunt rondom Bulgarije - Nederland was niet tijdens de wedstrijd, maar in de rust, toen Tom Egbers zijn gasten Pierre van Hooijdonk en John van 't Schip vroeg of het nog goed ging komen, de presentator beide heren dringend verzocht om met 'één woord' te antwoorden en John van 't Schip vervolgens een bescheiden hoorcollege gaf.

Veel meer viel er niet te lachen. Met de gênante vertoning raakte Oranje niet alleen het uitzicht kwijt op het WK voetbal, maar de 2,5 miljoen televisiekijkers die dat hadden zien gebeuren verloren ook 90 minuten van hun leven die ze nooit meer terug krijgen.

Lang leve Uitzending Gemist, want tegelijk met de sof in Sofia werd er ook een alleraardigste aflevering van Andere Tijden uitgezonden. Het geschiedenisprogramma reconstrueerde zaterdagavond het succes van de Nederlandse boyband Caught In The Act (en borduurde daarmee in zekere zin verder op het 'hoe heeft dit in hemelsnaam ooit kunnen gebeuren'-thema).

Caught In The Act was die band die u net weer vergeten was - waar u waarschijnlijk ook wel blij mee was - maar die dus mooi wel grote successen beleefde in Azië en Duitsland. Tussen 1993 en 1998 verkochten Bastiaan Ragas cum suis wereldwijd tussen de 12 en 20 miljoen platen. Eerst maar eens die naam, Caught In The Act. 'Een ongelooflijke kutnaam' volgens Ragas, want zo goed als onuitspreekbaar in Duitsland en Japan. Zijn voormalige collega Eloy de Jong had voor de gelegenheid maar weer eens alle gouden platen uit de opslag gehaald en uitgestald in zijn woonkamer (of hij heeft ze daar altijd staan). Hij verklaarde de naam. Het was niet per se seksueel bedoeld, want 'een act kan natuurlijk ook zingen of dansen zijn. Wij zijn betrapt in de act van het dansen en zingen.' Hm-hm.

Het was een heerlijke, zalvende aflevering van Andere Tijden met een hoog niets-aan-de-hand-gehalte. Even terug naar de Gouden Eeuw van boybands, waarin jonge mannen met een aan hysterie grenzend enthousiasme synchroon dansten en zongen, of videoclips maakten waarin ze geheel ironievrij zwoel met ontbloot bovenlijf poseerden en kettingen met gigantische kruizen droegen. Een tijd waarin je als trouwe fan thuis nog weleens verrast kon worden door een jonge Sybrand Niessen met lang krullend haar in een paardenstaart. En helaas ook een tijd - hier toonde zich het zwarte randje - waarin homoseksuele leden van boybands zoals Eloy de Jong in de constante angst leefden dat ze 'ontdekt' zouden worden en het sprookje daardoor ten einde zou komen.

Dat gebeurde natuurlijk ook. Niet omdat De Jong uit de kast kwam, maar omdat het Caught In The Act verging zoals het vele boybands voor en na hun verging: door onderlinge strijd viel de groep uiteen en uiteindelijk ging de stekker eruit. Er kwam nog één afscheidsconcert in Maagdenburg. Bij de duizenden aanwezige Duitse meisjes stroomden de tranen over hun wangen, ontroostbaar als ze waren. Daar kon Danny Blind dan weer niet zoveel aan doen.

Bekijk hier de aflevering 'The making of a boyband' van Andere Tijden.

Lee Baxter, Bastiaan Ragas en Eloy de Jong van Caught in the Act voor een concert in Berlijn in 2015 Beeld epa
Lee Baxter, Bastiaan Ragas en Eloy de Jong van Caught in the Act voor een concert in Berlijn in 2015Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden