Zalmkoekjes

De wereld is verdeeld in twee soorten mensen: diegenen die altijd veel te veel eten koken, en degenen die altijd precies genoeg maken....

Meng ongeveer een pond (iets meer of minder is ook goed) stevige koude aardappelpuree met de uitgelekte inhoud van een groot blik roze zalm (ongeveer 400 gram), een ei, een theelepeltje citroenrasp, een handje kleingesneden peterselie, zout en peper. Variaties zijn mogelijk; er kan wat bieslook, dille of fijngesneden rauwe ui door, en, als de puree erg stijf is, een schepje crème fraiche. Verdeel het mengsel in 8 à 10 porties en vorm er met de hand dikke koekjes van, of laat dat door een hangerig kind doen. Leg de koekjes een uur of langer in de ijskast, op een bord. Kluts twee eieren in een soepbord, en leg op een ander bord een bergje paneermeel, ongeveer 100 gram, liefst vrij grof, dat wil zeggen, zelfgemaakt.

Rol de zalmkoekjes een voor een door het geklutste ei, en daarna door het paneermeel, tot ze helemaal bedekt zijn. Verhit een flinke klont boter met evenveel olie in een grote koekenpan, leg de koekjes er in en bak ze op niet te hoog vuur aan de ene kant bruin, draai ze om en laat de andere kant bruinen. Dit mag niet te snel gaan, want anders blijft de binnenkant van de koekjes koud, en koud zijn deze koekjes vreemd genoeg helemaal niet lekker. Dien de koekjes dus lekker warm en krokant op, met een partje citroen en een flinke kwak ketch up. Heinz verkoopt tegenwoordig ook knalgroene ketchup in knijpflessen: in combinatie met de gewone, rode, kun je daarmee feestelijke kerstgarneringen creëren op een kinderbord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden