Zalmgebraad

Heeft u dat ook, dat als u Jamie Oliver in de Albert Heijn-kerstreclame voorbij ziet komen, u steeds denkt: wat doe je daar nou, loser?

Ik bedoel, even afgezien van het feit dat Jamie, die zich al jaren profileert als de pionier van de verse basilicum en de voorloper van de zelfgeteelde paddestoel, nu in een decor vol nepsneeuw reclame maakt voor kant-en-klare afbakproducten als 'AH Jamie Oliver gemarineerd zalmgebraad' - dat vind ik nog niet eens zo erg. Jamie Oliver moet ook eten. En ik ben niet naïef: als iemand een koekenpan, een vijzel en een juskom naar zichzelf vernoemd heeft, is hij geen chef meer, dan is hij een merk, en daar is ook wat voor te zeggen.

Maar door de vele Albert Heijn-reclames met Jamie begin ik te vermoeden dat hij een BNUdV'er is geworden. Een BN'er Uit den Vreemde. Daarmee doel ik niet op mensen als Donald Jones of Jody Bernal, mensen die in den vreemde werden geboren, toen naar Nederland kwamen en hier sterren werden. Nee, ik bedoel iemand die in den vreemde is geboren, getogen én ster geworden, maar die in zijn eigen land aan lager wal/onpopulair/uitgekotst is en daarom nu zijn geluk komt beproeven in Nederland, een rijk land vol domme mensen die denken dat als je Engels spreekt, je vast een hele pief bent.

Ik heb het over iemand als Lionel Richie. Die is hier ook veel te vaak. Speelt het ene na het andere Gelredome vol, maar zouden mensen in zijn oorspronkelijke Land van Roem nog weten wie hij is? Nee, natuurlijk niet, daar kennen ze alleen nog zijn dochter Nicole. En daarom heeft Lionel zich hier nu semi-permanent als BNUdV'er gevestigd en als duetpartner opgedrongen aan mensen als Trijntje Oosterhuis en Waylon.

Ik heb het ook over Char. Waarom kent zij álle Nederlandse voornamen? 'Is het een naam met een J? Is het Jahn? Johahnnes? Jaahp?' Waarom is zij hier steeds aan het mediummen als ze in haar eigen, grote land - Amerika - succesvol had kunnen zijn? Ik heb het ook over dat andere medium dat hier constant aan de slag is: de Schot Derek Ogilvie. Waarom zou hij hier kinderen hypnotiseren tot ze geen adhd meer hebben, met baby's fluisteren, of een in Waddinxveen rondspokende dode oma verdrijven? Als je echt een goed medium bent, heb je in Groot-Britannië aanzienlijk meer werk, lijkt mij.

Tenzij ze je in je eigen land als medium, tv-kok of zanger niet meer moeten. Dan word je een BNUdV'er. In de hoop in Nederland je laatste centen bij elkaar te schrapen.

Erg hè, eigenlijk? Dus koop dat AH Jamie Oliver gemarineerde zalmgebraad nou maar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden