Zalm zet met nota gevecht om begroting op scherp

In het kabinet zijn grote spanningen ontstaan over een geheime notitie van minister Zalm van Financiën, waaruit blijkt dat aan zorg, onderwijs en infrastructuur tijdens twee kabinetten-Kok veel meer geld is uitgegeven dan algemeen wordt aangenomen....

Het beeld dat de economische groei van de afgelopen jaren de private rijkdom én de collectieve armoede heeft bevorderd, wordt door het onderzoek onderuit gehaald.

Dit plaatst de moeizame onderhandelingen voor de begroting van het verkiezingsjaar 2002 in een ander daglicht. Tot nog toe waren het vooral de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs die zich beklaagden over een tekort aan middelen, daarin gesteund door de PvdA en D66. Zij hameren er bij voortduring op dat de overheid miljarden aan meevallers binnenkrijgt, terwijl er in hun sectoren grote achterstanden zichtbaar zijn: wachtlijsten, verpauperde schoolgebouwen en te grote klassen.

Het kabinet heeft Zalms notitie vorige week voor de eerste keer besproken, vandaag wordt de strijd voortgezet. Zalm ziet in het rapport een bevestiging van het betoog van zijn VVD, dat aan zorg en onderwijs de afgelopen jaren wel degelijk meer geld is besteed dan elders bij de overheid. De VVD suggereert dat het geld wellicht niet doelmatig wordt besteed. Volgens Zalm rechtvaardigt het rapport de conclusie dat de begrotingssystematiek van Paars deugt: zijn eigen Zalm-norm kan in stand gehouden worden.

Uit de cijfers van Zalm blijkt dat het inkomen van gezinnen tussen 1995 en 2001 is gestegen met 39 procent. Bedrijven kregen in die periode16 procent meer geld binnen en de collectieve sector liefst 132 procent.

Volksgezondheid heeft sinds het aantreden van Paars 52 miljard meer besteed, het onderwijs 26 miljard. De uitgaven voor sociale zekerheid en de rentelasten zijn onder de paarse kabinetten gedaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.