Zalm wil spaarloon alsnog behouden

VVD-leider Zalm wil de spaarloonregeling toch behouden. Bij de burgers bestaat te veel weerstand tegen het plan van het kabinet-Balkenende om het spaarloon af te schaffen, zegt Zalm...

Zalm deed zijn uitspraak zaterdag in een vraaggesprek met De Telegraaf. ‘We doen er verstandig aan om het spaarloon te laten zoals het is, maar er wordt dan wel een soort levensloopregeling ingebouwd, zoals het CDA graag wil’, zegt Zalm in het interview.

Het kabinet-Balkenende wilde de spaarloonregeling inruilen voor een zogeheten verlofknip, waarmee werknemers kunnen sparen voor allerlei vormen van vrije tijd. De regeringspartijen waren het daar niet mee eens. Zij wilden liever een fiscale regeling voor verlofsparen.

De VVD-leider wil in een volgend kabinet wel vasthouden aan teruggave van het kwartje van Kok, ook al was dit een typisch LPF-standpunt. ‘Dat hebben we nu beloofd, dus moet je dat niet weer gaan terugdraaien.’

Ook zegt Zalm op te stappen als zijn partij nog meer zetels verliest bij de komende verkiezingen. De VVD heeft nu 24 zetels. Voor de laatste verkiezingen in meiwas de VVD nog met 38 mensen in de Tweede Kamer vertegenwoordigd.

Het CDA is ‘verrast en een tikkeltje verbaasd’ over de snelle koerswijziging van de VVD op het punt van de spaarloonregeling. Als Zalm nu vasthoudt aan het spaarloon zal hij wel het verkiezingsprogramma moeten herschrijven, omdat de VVD in het oude programma nog van de regeling afwilde. Ook bij de formatieonderhandelingen was de VVD de grootste voorstander van afschaffing, aldus Kamerlid Verburg.

PvdA-Tweede-Kamerlid Crone sprak van ‘dubbel kiezersbedrog’ van Zalm, maar zei er wel blij mee te zijn omdat hij de spaarloonregeling ook wil behouden. Wel wijst Crone erop dat de VVD-leider eerder deze week nog riep dat de Kamer aan het strategisch akkoord zou moeten vasthouden omdat anders het financieringstekort zou oplopen. ‘En nu schiet hij er zelf een gat in van 1 miljard.’

Dat tekort is volgens Crone ook nog niet nodig. In de tegenbegroting die hij deze week samen met zijn GroenLinks-collega Vendrik presenteerde, blijft het spaarloon voor inkomens tot en met modaal behouden, zonder oplopend financieringstekort.

Vendrik stelde zaterdag meteen vragen aan staatssecretaris Van Eijck (Financiën) over de kwestie. Hij wil weten hoe deze het gat in de belastinginkomsten dat ontstaat door handhaving van de regeling, denkt te gaan dekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden