Zalm steunt plan Bonn voor strenge controle EMU-leden

Minister Zalm van Financiën steunt het voorstel van zijn Duitse collega Waigel om met de landen die straks tot de Economische en Monetaire Unie behoren strakke afspraken te maken over het begrotingsbeleid....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het voorstel van Waigel heeft betrekking op de landen die begin 1999 zullen toetreden tot de EMU. Welke landen dat zijn is nu nog onduidelijk, maar Duitsland en Nederland zijn goede kandidaten.

In het verdrag van Maastricht, waarin de oprichting van de EMU is vastgelegd, zijn wel enkele afspraken opgenomen over het begrotingsbeleid van de EMU-landen. Maar Duitsland vindt deze afspraken te vaag. Daarom kwam Waigel vorige week met een eigen voorstel. Hij wil een forse boete, die in de vele miljarden kan lopen, voor landen die een financieringstekort hebben dat boven de 3 procent uitkomt.

Waigel kreeg eerder deze week ook al steun uit Brussel voor zijn plan. De voorzitter van de Europese Commissie, Jacques Santer, zei het voorstel te steunen omdat het de 'cohesie' tussen de EMU-landen vergroot.

Premier Kok gaf woensdag in de Eerste Kamer aan dat hij tegen verdergaande EMU-eisen is. Waigel bestreed dat hij met zijn pact morrelt aan het Verdrag van Maastricht, waarin de toetredingscriteria staan geformuleerd. Zalm was het daar volmondig mee eens. Volgens hem gaat het om een nadere uitwerking van het verdrag, dat voorziet in de mogelijkheid van sancties.

Zalm heeft ook geen moeite met de door Waigel voorgestelde boete van 0,25 procent van het nationale inkomen die EMU-landen automatisch opgelegd krijgen als ze langer dan twee jaar een begrotingstekort van meer dan 3 procent hebben.

Het interessante, zo zei Zalm, is dat de sancties niet via politiek beleid worden afgedwongen, maar een automatisme zijn. 'Daardoor weet je glashard waar je aan toe bent. En of de boete 0,25 of 0,1 procent is, is van ondergeschikt belang.'

Zalm en Waigel willen deze voorstellen met hun collega's doorpraten op hun eerstkomende vergadering over ruim anderhalve week in Brussel. Zij lieten er geen twijfel over bestaan dat zij daarbij samen zullen optrekken. Volgens Waigel sluiten de opvattingen van Nederland en Duitsland al jaren 'naadloos' op elkaar aan.

De ministers hamerden op het belang van strikte toepassing van de EMU-criteria, die te maken hebben met beheersing van begrotingstekort, staatsschuld, rente en inflatie. Ze vinden dat alle lidstaten moeten proberen er harder aan te trekken om deze eisen te halen.

Volgens Zalm hebben ook de Belgen zich te houden aan de normen. Ondanks zijn huizenhoge staatsschuld wordt België vaak ingedeeld bij de kopgroep van EMU-landen. Volgens Zalm gelden de eisen ook voor de Belgen, 'anders mogen ze niet meedoen'.

De Duitse minister bezwoer dat de regering-Kohl onverkort vasthoudt aan de EMU, ondanks de discussie in Duitsland daarover. De Duitse sociaal-democraten willen de EMU tot inzet van de verkiezingen in 1998 maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden