Zalm: staatsschuld sneller aflossen

Minister Zalm van Financiën (VVD) is voorstander van het versneld terugdringen van de staatsschuld. Dit blijkt uit een vertrouwelijke notitie die hij aan de ministerraad heeft gestuurd over de besteding van een mogelijk begrotingsoverschot....

Zalm vindt het nog te vroeg om concrete plannen te maken, maar hij meent dat de huidige afspraken in het regeerakkoord ook in de nieuwe situatie kunnen gelden. Zalm weigert zich in het openbaar uit te laten over over de besteding van een begrotingsoverschot.

De mogelijkheid van een overschot - voor het eerst in 25 jaar - leidt in politiek Den Haag tot grote opwinding. Het regeerakkoord bepaalt dat meevallende inkomsten gelijkelijk naar het financieringstekort vloeien en naar lastenverlichting voor de burgers. Maar voor de situatie waarin dat tekort omslaat in een overschot is niets geregeld.

Coalitiepartners PvdA en D66 hebben al gepleit voor extra investeringen in Onderwijs en Volksgezondheid. Maar premier Kok heeft voorspeld dat de luxe van een overschot deze kabinetsperiode waarschijnlijk niet wordt gehaald, omdat in 2001 bij de invoering van het nieuwe belastingplan vijf miljard gulden wordt ingezet als smeergeld.

Het kabinet heeft Zalm toch gevraagd enige gedachten op papier te zetten. De VVD'er looft de bestaande afspraak en wijst erop dat verlaging van de vrij hoge staatsschuld vanzelf leidt tot meer mogelijkheden voor extra uitgaven. De rentelasten gaan dan omlaag en de aanhoudende groei van de werkgelegenheid leidt tot meer bestedingsruimte.

D66 heeft gepleit voor een midterm review en PvdA-fractieleider Melkert heeft gezegd dat er met een overschot een nieuwe situatie ontstaat, waarover aparte afspraken gemaakt zouden moeten worden. Maar Zalm maakt in zijn notitie duidelijk veel te voelen voor handhaving van de formule uit het regeerakkoord. Kok heeft ook al aangegeven dat hij aflossen van de staatsschuld geen gek idee vindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden