Zalm: Nederland is kampioen vrije tijd

Ondanks de gestegen arbeidsparticipatie van vrouwen, ouderen en allochtonen, blijft Nederland ‘kampioen vrije tijd’. Dit schrijft minister Zalm van Financiën in de Miljoenennota voor 2006....

Van onze verslaggevers Yvonne Doorduyn en Douwe Douwes

Dergelijke constateringen waren eerder reden voor wrijving tussen kabinet en vakbeweging. Vorig jaar kwam minister Brinkhorst van Economische Zaken met zijn uitspraak ‘Nederland is lui’ hard in aanvaring met de vakbeweging.

Volgens de Miljoenennota, die in het bezit is van de Volkskrant, is de totale arbeidsparticipatie gemeten in uren anno 2006 niet hoger dan vijftig jaar geleden. Daarmee blijft Nederland achter bij het Europees gemiddelde.

Behalve dat Nederland een groot aantal deeltijdwerkers heeft, wijst Zalm ook op het grote aantal mensen dat ‘op kosten van de maatschappij thuiszit’. Hoewel het aantal inactieven sinds 1984 is afgenomen, bleef het aantal mensen dat thuiszit met een uitkering (‘betaalde inactieven’) grosso modo constant.

De Miljoenennota, die dinsdag uitlekte, schetst verder een rooskleurig beeld van de Nederlandse economie in 2006. ‘Volgend jaar wordt beter en dankzij de ingezette hervormingen kan de Nederlandse toekomst in een veranderende wereld met vertrouwen tegemoet worden gezien’, schrijft Zalm.

De 2,5 procent groei die het Centraal Planbureau voor 2006 voorspelt, is volgens de Miljoenennota ‘een gezonde opleving: geen hausse zoals in 1999 en 2000’. Het kabinet schrijft de opleving deels op eigen conto: ‘Het gevoerde beleid is goed voor Nederland. De fundamenten van economie en samenleving zijn en worden versterkt.’

Zalm weet het begrotingstekort in zowel 2006 als 2007 op 1,8 procent te houden, mede doordat een uitgavenstijging bij het rijk wordt gecompenseerd door lagere uitgaven bij provincies en gemeenten. Het tekort wordt daarnaast beperkt gehouden door een forse toename van de reserves in de sociale fondsen (WAO en WW), die meetellen in het begrotingssaldo volgens de Europese normen.

Een groot deel van de maatregelen voor 2006 was al bekend. Zo trekt het kabinet 200 miljoen euro uit voor kinderopvang, wordt het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting afgeschaft, wordt de benzineaccijns volgend jaar bevroren en dalen de WW- en WAO-premies. Ook investeert het kabinet 55 miljoen euro in samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en universiteiten (‘Smart Mix’), gaat er 100 miljoen euro naar versterking van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD en de politie en 225 miljoen euro naar verbetering van stadswijken.

Zalm ontkent in de Miljoenennota dat de invoering van de euro de prijzen heeft verhoogd. Mensen zijn volgens de minister van Financiën meer gaan uitgeven, nadat bij de introductie van de euro alle prijzen door 2,2 werden gedeeld. Dat burgers aan het eind van de maand minder overhielden, komt doordat zij zich verrekenden, en was niet het gevolg van prijsstijgingen, concludeert Zalm.

De euro is volgens de minister van Financiën zelfs een belangrijke reden voor de lage inflatie in 2005 en 2006. Doordat de euro de afgelopen jaren duurder is geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar, zijn producten van buiten de eurozone voor Nederlandse consumenten relatief goedkoop.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden