Zalm met misomayonaise

Kookboekenmaker, illustrator en kok Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Zalm, venkel en citroen met spinazie-misomayonaise (hoofdgerecht voor 6 personen).

Beeld Yvette van Boven

Zo, ervan uitgaande dat u ook weleens visite krijgt in het weekend, stel ik u dit gerecht even voor. Het is onwaarschijnlijk makkelijk, best wel een soort imposant en lekker met een gestoomd aardappeltje en sla erbij. Ik dring erop aan dat u de zalm echt kort gaart, de bovenkant mag nog bijna rauw, maar wel net warm zijn: te ver gegaarde zalm is droog, saai en dus zonde. U herkent dat 'te ver-moment' direct, omdat er wit gestold eiwit op de vis te zien is. Omdat u een hele zijde gaart en de dikte niet overal gelijk is, is dit onvermijdelijk. Daarom bedekt u de platte staart met venkelschijfjes en bakt u de zalm verder gewoon kort. Dan komt 't goed.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek een bakplaat met twee goed overlappende vellen aluminiumfolie. Laat de randen overhangen. Leg er een vel bakpapier op. Bestrijk met olijfolie.

Leg de zalmzijde erop. Bestrooi met zout en verdeel de citroen- en venkelschijfjes erover. Besprenkel met de witte wijn en gekneusde roze peperbessen. Leg er nog een vel bakpapier op en dek af met meer aluminiumfolie. Vouw de randen goed dicht en iets omhoog, zodat er niets uit kan lekken.

Ingrediënten voor zalm met misomayonaise, gerecht voor 6 personen

1 hele (wilde Alaska) zalmzijde (max. 1 kg)
2-3 eetl. olijfolie
1 citroen, in geschaafde flinterdunne schijfjes
1 venkelknol in flinterdunne schijfjes, bewaar de toppen
2 theel. roze peperbessen of gemalen 4-seizoenenpeper
plensje witte wijn

Voor de mayonaise:
handvol spinazie
1-2 eetl. citroensap
2 theel. witte miso of scherpe mosterd
250 ml mayo

Zet de bakplaat in de oven. Bak 18-20 minuten of tot de kerntemperatuur maximaal 50 graden is.

Maak intussen de mayonaise. Draai de spinazie met citroensap en miso in een blender helemaal glad. Roer dan de mayonaise erdoor.

Serveer de hele zalm bestrooid met gehakte venkeltoppen en de groene mayo ernaast.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.