Zalm: Kwijtschelden schulden Griekenland wellicht over paar jaar

De schulden van Griekenland zouden over een paar jaar kwijtgescholden kunnen worden, zodra Griekenland de nodige hervormingen hebben doorgevoerd. Dit zegt VVD-prominent en ABN Amro-topman Gerrit Zalm in Buitenhof.

Gerrit Zalm. Beeld ANP

'De maatregelen die nu getroffen zijn, hebben geen lange houdbaarheid', aldus Zalm. Volgens hem is het echter alleen zinvol om over het kwijtschelden van schulden te spreken als de Grieken voortgang hebben geboekt met de hervormingen en weer groeien. Er kan ook worden gedacht aan hulp in de vorm van lagere rentes of langere termijnen voor aflossing van de schulden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sluit het ook niet uit dat de Griekse schulden op termijn moeten worden kwijtgescholden, zegt ze vandaag in een interview met de krant Bild am Sonntag. 'Als Griekenland op een dag voldoende inkomsten heeft en het kan doen zonder nieuwe leningen, dan moeten wij de situatie opnieuw beoordelen.' Volgens haar zal dat niet eerder het geval zijn dan na 2014/2015, als alles loopt volgens plan.

Zalm is niet voor een zogenoemde 'Grexit'. De ChristenUnie concludeerde in het rapport 'De euro gewogen' van de Tilburgse hoogleraar economie Johan Graafland dat een uittreding van Griekenland uit de eurozone zowel voor de Grieken als voor de rest van de eurolanden gunstiger is. 'Dan moet aan heel wat condities worden voldaan. Griekenland zou dan bijvoorbeeld helemaal moeten worden geïsoleerd, en dat kan nu niet. En waarschijnlijk later ook niet', zegt Zalm. 'Als Griekenland uit de euro stapt, dan zijn Spanje, Portugal en Italië de volgende.'

Bedrijven
Zalm zei verder dat ABN Amro op het moment veel moet afschrijven op leningen aan Nederlandse bedrijven. De strop loopt waarschijnlijk op tot ongeveer 1 miljard euro dit jaar. De afschrijvingen als gevolg van mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, vallen daarbij totaal in het niet.

De Europese Commissie wees deze week nog op de grote hypotheekschuld van alle Nederlanders tezamen. Volgens Zalm staan daar ook veel bezittingen en spaarrekeningen tegenover. De afschrijving door de bank op de hypotheekportefeuille is 'heel weinig': slechts 0,1 procent.

Zalm verwacht dat de rust onder de VVD-achterban na de eerste roerige weken van het kabinet Rutte-II zal terugkeren. Het regeerakkoord was duidelijk een compromis met de PvdA, dat met het schrappen van de inkomensafhankelijke zorgpremie nu beter verteerbaar is voor de liberalen. Zalm noemde die correctie verstandig omdat de maatregel 'heel drastisch' was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.