Zalm krijgt lof voor degelijkheid en vakmanschap

Vrijwel alle politieke partijen prijzen de verdiensten van VVD-minister Zalm van Financiën, die zondag zijn vertrek uit de politiek bekendmaakte....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

Zalm kondigde zijn besluit zondag aan in het tv-programma Buitenhof. Kort daarvoor had hij Rutte op de hoogte gesteld. Aanvankelijk zou Zalm pas rond de kerst de knoop doorhakken. Gesprekken met zijn vrouw hebben dit echter echter vervroegd. Hij ontkent dat de tegenvallende verkiezingsuitslag zijn besluit beïnvloed heeft. Zalm (54) liet doorschemeren dat hij verder wil in het bedrijfsleven.

Sinds 1994 is Zalm – met een kleine onderbreking in 2002-2003 – minister van Financiën geweest, een record in de politiek. Rutte prees hem als de hoeder van de schatkist en het toonbeeld van financiële degelijkheid. Dankzij de Zalm-norm die hij invoerde daalde de staatsschuld van 74,7 procent van het bruto nationaal product naar 47,9 procent. Het financieringstekort (3,5 procent in 1994) liep terug om uit te monden in een bescheiden overschot volgend jaar. De Britse zakenkrant Financial Times riep Zalm onlangs uit tot de op één na beste minister van Financiën in Europa.

Volgens Verhagen is Zalm een van de toonaangevende politici van de afgelopen vijftien jaar. Ook in de Europese Unie heeft de liberaal zijn sporen verdiend door te blijven hameren op een strikte naleving van de begrotingsdiscipline in de euro-landen.

Tweede Kamerlid Crone (PvdA) heeft respect voor Zalm als vakminister. Crone vindt wel dat de VVD’er te ver is doorgeschoten met het doorvoeren van meer concurrentie in economische sectoren. Crone en Zalm stonden in het debat vaak tegenover elkaar, waarbij Zalm vrijwel altijd won.

GroenLinks-Kamerlid Vendrik betitelt Zalm als ‘een van de beste ministers’ die een zwaar stempel heeft gedrukt op het kabinetsbeleid de afgelopen jaren. ‘Dat is knap, ook al ben ik het vaak niet met hem eens. De VVD is Zalm heel veel dank verschuldigd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden