Zalm III

Het nieuwe kabinet zal worden aangeduid als Balkenende-II. Eigenlijk echter zou dit kabinet het beste als Zalm-III de geschiedenis in kunnen gaan....

Utrecht Tjark Reininga

Sinds hij in 1994 in het eerste paarse kabinet kwam heeft Gerrit Zalm zijn stempel met het financiële beleid op het kabinetsbeleid gezet, niet in de laatste plaats omdat premier Kok eerder als minister van Financiën onder Lubbers begonnen was hetzelfde te doen. Door de gunstige financieel-economische situatie was dit in het begin niet erg zichtbaar. Maar in de loop van het tweede paarse kabinet heeft Financiën in het politieke debat de overhand gekregen. Zalm heeft dit overwicht in het rampkabinet met CDA en LPF kunnen handhaven door de financiële achtergrond van Balkenende - onder Paars-II een van de financiële woordvoerders van het CDA - en diens beperkte politieke ervaring.

In de formaties speelt sinds de jaren tachtig de pseudo-objectiviteit van de financieel-economische CPB-plaatjes een zware rol. Dit is mede ontstaan toen toenmalig PvdA-premier Kok zijn 'ideologische veren' afschudde omdat hij was gaan geloven in het unieke karakter van Paars.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden