'Zalm heeft geen geld voor extraatjes'

Het kabinet heeft volgend jaar geen geld voor extra uitgaven. Ook lastenverlichting zit er niet in in 2006. Dat staat volgens ingewijden in een stuk dat minister Zalm van Financiën vrijdag aan het kabinet zal voorleggen....

ANP

Volgens Zalm is met het extra geld dat het kabinet heeft uitgetrokken in het 'paasakkoord' de financiële ruimte opgesoupeerd. In het paasakkoord werd in totaal 750 miljoen uitgetrokken voor onderwijs en kenniseconomie. Dat gebeurde om D66 te compenseren voor het niet doorgaan van de gekozen burgemeester en een nieuw kiesstelsel.

Enkele weken terug liet Zalm al doorschemeren geen geld te hebben voor de 'miljardenclaims' van zijn collega-bewindslieden. Als ministers meer geld willen uitgeven dan moeten ze dat maar op hun eigen begroting zien te vinden door te bezuinigen op andere posten. Mochten er extra inkomsten zijn door hogere belastingopbrengsten, dan wil Zalm dat geld gebruiken om het overheidstekort verder te verlagen en niet voor lastenverlichting.

Zalm zal binnen het kabinet op flink verzet kunnen rekenen. Volgens Haagse bronnen liggen er van diverse ministers aanzienlijke financiële wensen op tafel. Zo wil minister Brinkhorst van Economische Zaken dat er extra geld komt voor kinderopvang en lastenverlichting. Ook door de regeringsfracties CDA en D66 is daar de afgelopen tijd op aangedrongen. Verder zou minister De Geus van Sociale Zaken 250 miljoen euro willen om de gevolgen van de reorganisatie bij uitkeringsinstantie UWV te verzachten.

Ingewijden sluiten niet uit dat het kabinet vrijdag al een knoop doorhakt over de zogeheten kaderbrief, de eerste aanzet voor de begroting van volgend jaar. Dinsdagochtend hebben premier Balkenende en de ministers Zalm, Brinkhorst en De Geus al over de kaderbrief gesproken. Balkenende is er vrijdag overigens niet bij. Hij woont dan de begrafenis van de paus bij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden