Zalm harkt 5,7 miljard bijeen voor meer uitgaven

Minister Zalm van Financiën heeft tot nu toe 5,7 miljard gulden bijeen geharkt voor nieuwe uitgaven in 2002. Daarvan gaat de grootste moot (2,7 miljard) naar Volksgezondheid, voor het wegwerken van wachtlijsten....

De afgelopen week heeft Zalm zijn berekeningen voorgelegd aan alle afzonderlijke ministers. Op uitdrukkelijke wens van de PvdA-ministers zal hij komende vrijdag de ministerraad voor het eerst volledig opening van zaken geven. De PvdA'ers willen meedenken. Zij vinden de 5,7 miljard vooralsnog meer dan onvoldoende.

In nauw overleg met de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, koersen de PvdA-ministers aan op een investering die tegen de acht miljard loopt. De ministers zullen niet akkoord gaan, als op voorhand ook niet de PvdA-fractie heeft ingestemd. Wat hen betreft wordt ook de Zalmnorm verlaten om dat doel te bereiken. Dat betekent dat de extra belastinginkomsten van 31 miljard zouden moeten worden ingezet.

Zalm verzet zich daar hevig tegen. De VVD-minister is bereid het spel hard te spelen, maar zowel zijn partij als de PvdA beseffen dat er politiek nauwelijks gewin is te halen bij een crisis. Nu de kwestie-Zorreguieta is opgelost, zijn beide partijen bereid tot een oplossing te komen, hoewel de inhoudelijke geschillen vooralsnog onoverbrugbaar lijken.

Zalm zelf wacht nog een aanvaring met zijn eigen VVD'ers, omdat hij twee miljard wil besteden aan lastenverlichting. Veel minder van VVD-collega Jorritsma voor ogen staat. Zij heeft ingrijpende plannen voor verlaging van de vennootschapsbelasting en laat zich daarover in het openbaar niet onbetuigd. Zalm wil echter niet verder gaan, omdat hij het begrotingsoverschot op zo'n 1 procent van het bruto binnenlands product wil houden.

De problemen met de extra uitgaven voor opvang van asielzoekers zijn opgelost. Justitie had daarvoor een miljard gulden gevraagd. Minister Korthals van Justitie moet een deel daarvan zelf betalen.

Ook de raming van de kosten is bijgesteld. De financiële problemen van Landbouw (exclusief MKZ), Verkeer en Waterstaat, VROM en Sociale Zaken heeft Zalm in overleg met de betrokken ministers opgelost.

Het kabinet neemt vrijdag geen besluit. Zalm zal naar verwachting pas op Witte Donderdag zijn eindbod doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden