Zalm en Wijers krijgen ook geen steun in kabinet Kamer voelt niets voor invoering basisinkomen

Alle grote fracties in de Tweede Kamer hebben dit weekeinde afstand genomen van de suggestie van de ministers Zalm van Financiën en Wijers van Economische Zaken om op termijn over te gaan tot de invoering van een basisinkomen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Melkert voelt niets voor invoering van een basisinkomen, omdat het middel volgens hem veel te grofmazig is. Het laat volgens de PvdA-minister slechts de keus tussen onrechtvaardigheid en onbetaalbaarheid. 'Of je duikt ver onder het sociaal minimum, of je doet dat niet en dan kost het miljarden', meent Melkert.

VVD-minister Zalm toonde zich zaterdagavond in KRO's Brandpunt zeer positief over het basisinkomen, zoals hij dat eerder had gedaan tijdens zijn ambtsperiode als directeur van het Centraal Planbureau. Zijn D66-collega Wijers maakte zich zaterdag in NRC Handelsblad in voorzichtige termen kenbaar als een voorstander van het idee.

Wijers zei overigens af te willen van het begrip 'basisinkomen'. De term wekt volgens hem te veel de suggestie dat de overheid garant staat voor een zeker inkomen voor elke burger, los van de vraag of die burger zijn verantwoordelijkheid neemt. Wijers spreekt liever over 'negatieve inkomstenbelasting', een concept waarbij iedereen zonder inkomen geen belasting betaalt, maar geld van de fiscus krijgt.

Minister Zalm zei te verwachten dat de discussie over het basisinkomen in het politieke debat zal terugkeren, zodra het kabinet zich moet buigen over de herziening van het sociale stelsel.

Een belangrijk voordeel van het basisinkomen is volgens zowel Zalm als Wijers dat het mensen zonder werk prikkelt de handen uit de mouwen te steken. Het geld dat is verdiend bovenop het basisinkomen hoeft niet te worden terugbetaald aan de overheid. Dat zal zeker een positieve invloed hebben op de arbeidsparticipatie, verwachten de ministers van Financiën en Economische Zaken. De overheid spaart bovendien geld uit doordat het dure controlesysteem van de uitkeringsinstanties kan worden afgeschaft.

'Vergeet het maar', luidde de ondubbelzinninge reactie van Zalms partijgenoot en Tweede-Kamerlid De Korte. 'Dit gaat eenvoudig te ver', vond PvdA-woordvoerder Van Zijl. In het NOS-programma Het Capitool typeerde CDA-fractieleider Heerma (ook tegen) de uitspraken van Wijers en Zalm als 'een proefballon die over twee dagen bij de oude kranten ligt'.

D66-kamerlid Bakker sprak van een 'nuttige bijdrage' van zijn partijgenoot Wijers aan een debat dat op korte termijn door de Democraten zal worden hervat: D66 organiseert in februari een congres rond dit thema.

Bakker zei dit congres niet bij voorbaat te willen beïnvloeden met een claim van de Tweede-Kamerfractie. Hij sprak zich dan ook niet uit over de wenselijkheid van een basisinkomen. 'Duidelijk is wel dat het er de eerstkomende jaren niet van zal komen. Er zitten ontzettend veel haken en ogen aan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden