Zalm eist miljoenen van industrie voor JSF

Minister Zalm van Financiën eist tientallen miljoenen extra van de defensie-industrie, voordat hij instemt met Nederlandse deelname aan de Joint Strike Fighter (JSF)....

Van onze verslaggever

Bronnen dicht bij het kabinet melden dat Zalm met de defensie-industrie praat over de hoogte van het percentage van de omzet dat de bedrijven aan hem moeten terugbetalen. Eerder kwamen de partijen 3 procent overeen vanaf 2007, maar de minister wil nu meer.

Hierbij is het de vraag of Zalm aan de JSF mag verdienen. Wanneer de JSF een groter succes wordt dan verwacht, verdienen de bedrijven ook meer. De industrie wil Zalm echter niet meer terugbetalen dan zijn voorschot, 800 miljoen euro inclusief rente.

Zalm neemt hiermee geen genoegen en vraagt op zijn minst een vergoeding voor de risico's die hij loopt gedurende de looptijd van het project. Deze rekening loopt volgens hem op tot enige tientallen miljoenen.

Het grootste risico voor Zalm is dat hij zijn voorschot niet of slechts gedeeltelijk terugkrijgt. De JSF flopt, wanneer er minder vliegtuigen worden verkocht dan verwacht. Daarnaast kan ook de dollar waarde verliezen, waardoor de verkoopopbrengsten omgerekend in euro's tegenvallen.

Voor Zalm weegt ook zwaar dat hij niet zeker weet of de Nederlandse bedrijven, zoals Stork en Philips, ook werkelijk zullen meedoen bij het maken van de vliegtuigen. Meedoen aan de ontwikkelingsfase geeft geen garantie voor de productiefase. Niet produceren betekent dat de bedrijven ook niets zullen terugbetalen.

De korting die Nederland door de JSF-deelname krijgt bij latere aanschaf van de toestellen - de korting zou oplopen tot zes miljoen euro per toestel - telt voor Zalm niet mee. De korting is straks voor het ministerie van Defensie en vloeit niet terug in de schatkist. Defensie kan besluiten om van de korting meer straaljagers aan te schaffen. Een JSF kost straks waarschijnlijk ongeveer veertig miljoen euro per stuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden