Zalm doet kasboekje van de koningin

Oud-minister van Financiën: plaats begroting koningin onder gewone begrotingsregels..

‘Geen buitengewoon spannende exercitie’, noemde oud-minister Gerrit Zalm de klus om het huishoudboekje van koningin Beatrix onder de loep te leggen. Eerder ‘een ambachtelijk werkstukje’ voor de VVD’er die als schatkistbewaarder twaalf begrotingen opstelde. Vrijdag presenteerde hij zijn advies over ‘begrotingshoofdstuk I’.

Kern hiervan is dat de begroting van de koningin een ‘gewone’ begroting moet worden. Alle kosten die direct op het staatshoofd betrekking hebben, komen erin. Dus ook de kosten van de hofhouding, die tot dusverre ontbraken. Door die wel mee te rekenen, stijgt de omvang van 7 tot 39 miljoen euro. De titel moet veranderen van ‘Huis der Koningin’ in ‘De Koning’.

De kosten van beveiliging, paleizen en staatsbezoeken blijven op de begrotingen van andere ministeries drukken. Volgens Zalm is dat in lijn met vergelijkbare overheidsuitgaven. De beveiliging van PVV-voorman Geert Wilders komt ook niet ten laste van de Tweede Kamer, maar van Binnenlandse Zaken. De paleizen blijven onder Volkshuisvesting vallen, net als andere monumentale overheidspanden, zoals het ministerie van Algemene Zaken. De staatsbezoeken (ongeveer 2 miljoen euro per jaar) worden verantwoord door minister Verhagen van Buitenlandse Zaken.

Zalms advies is een uitvloeisel van de ophef die vorig jaar ontstond over de onderhoudskosten voor koninklijk jacht De Groene Draeck. Die bleken voor bijna een ton op Defensie te drukken. De kosten voor vliegreizen bleken te laag ingeboekt.

Balkenende moest naar de Kamer komen en beloofde beterschap. De commissie-Zalm was het gevolg. De voorzitter was zich bewust van de politieke gevoeligheid van het onderwerp, zegt hij in een toelichting. Want het werk zelf mocht niet erg ingewikkeld zijn, er was wel aanleiding om de koninklijke boekhouding aan een renovatie te onderwerpen. ‘Het was niet zo transparant’, geeft Zalm toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.